Zvuči biološki nemoguće da žena može ostati trudna ako je već trudna. Odavno znamo da kad žena zatrudni, njezino tijelo više ne “proizvodi” jajašca, odnosno ne dolazi do ovulacije i menstruacije. Međutim, moguće je zatrudnjeti ponovno, dok se već jedan plod razvija u vašoj maternici. Događa se vrlo, vrlo rijetko. Ovo stanje nosi i službenu dijagnozu – superfetacija (lat.). Kod superfetacije dolazi do oplodnje novog jajašca iz različitog ovarijskog ciklusa dok se u maternici već nalazi formirani fetus.

Kako bi došlo do superfetacije mora se poklopiti nekoliko nevjerojatnih procesa.

Nakon što se oplođena jajna stanica implantira u stjenku maternice, tijelo počinje proizvoditi hormon Beta hCG (humani korionski gonadotropin) koji između ostalog ima zadatak signalizirati jajnicima da prestanu otpuštati jajne stanice. U vrlo rijetkim slučajevima, jajnici ne prime tu poruku hormona hCG, pa nastave “proizvoditi” jajašca.

Isto tako, kad žena zatrudni, grlić maternice se stegne kako bi zaštitio maternicu i fetus koji se u njoj razvija. Kod superfetacije, spermiji se uspiju probiti kroz grlić maternice i doploviti do otpuštenog jajašca. Kada dođe do druge oplodnje, oplođena jajna stanica kreće prema maternici gdje se želi implantirati u stjenku u kojoj već postoji jedan fetus. Tada je žena trudna s dvije bebe različite gestacijske dobi.

Superfetacija je vrlo rijetka kod ljudi i za sad ima svega desetak dokumentiranih slučajeva u svijetu, a tri slučaja zabilježena su u posljednjem desetljeću. Najduža razlika između začeća djece bila je čak pet tjedana!

Rizici za mamu i bebe kod superfetacijske trudnoće jednaka je rizicima kod blizanačkih trudnoća s jednom razlikom – mlađe dijete bit će rođeno onoliko ranije koliko je kasnije začeto. A ako uzmemo u obzir da se blizanci obično rađaju oko 36. i 37. tjedna trudnoće, mlađe dijete trebat će neonatalnu skrb jer će mu nedostajati razvojno vrlo važan period u majčinoj utrobi.