Ime Vida čuli ste još u osnovnoj školi i odmah se u njega zaljubili te si tiho šapnuli: “Ako ću ikada imati kćerkicu, nazvat ću je Vida”. Godine su prolazile, pronašli ste dečka, zaljubili se i dočekali dan kada je test za trudnoću pokazao plusić. Na trećem pregledu saznali ste da je djevojčica, a prijateljice su vas odmah pitale: “I? Kako ćete je nazvati?”, a vama se u srce odmah vratila – Vida!

“Vida?” – zagrmilo je iz usta vašeg dragog. “Nema šanse, samo preko mene mrtvog, ne dolazi o obzir. vida me podjeća na Vid, a Vid je ime za dedu”, objašnjava vam potanko svoj stav i već tjednima ne želi popustiti. Što učiniti?

Scenarij može biti i drugačiji, ali ostaje jedna istina – teško je odabrati ime koje ćete oboje voljeti (+ članovi uže i šire obitelji + samo dijete kad shvati kako se zove), a još je teže kada ste ga odabrali i zvuči vam savršeno kao iz snova, a onda se od njega morate oprostiti. Teško je reći zbogom toj zamišljenoj savršenoj djevojčici Vidi koja je uvijek imala posebno mjesto u vašoj podsvjesti i srcu.

Konflikt oko imena, odnosno način na koji ga biraju, zapravo je izvrstan primjer načina na koji određeni par općenito donosi odluke. Ponekad je ime djeteta jednom od partnera nametnuto, ponekad jedan partner uopće nije zainteresiran za biranje i odluku, ponekad će se natezati i svađati do samog kraja, ponekad će jedan partner doslovno maltretirati drugog dok ovaj ne popusti i svoj prijedlog stavi na listu čekanja.

Drugim riječima, kao što rješavate druge probleme, tako ćete riješiti i ovaj. Ukoliko vam je neko ime doista važno, tako to i kažite. Pokušajte objasniti partneru ili partnerici zašto je vaše srce uštimano baš na neko određeno ime. U opisu budite što slikovitiji, kako bi i druga strana počela stvarati određene asocijacije uz ime.

Upravo su sasocijacije glavni uzrok obožavanja ili odbijanja nekog imena. Ako ste u vrtiću imali nekog Marka koji vas je stalno gađao kamenjem, to ime sigurno neće biti na vašoj listi. Ako ste gledali neki predivni film prije nekoliko godina u kojem ste zapamtili neki upečatljiv lik, možda će se baš njegovo ime naći na popisu poželjnih. Ljudi često biraju imena koja vežu uz neke idole (npr. bendove – Ramonesi/Ramona, John Lennon/Lennon), drage osobe (npr. davanje imena koje je nosio vaš djed ili najdraža baka) ili pak ona koja nose točno određena značenja (npr. Helena = sjaj, blistavost ili Matej = božji dar).

Neki će inzistirati na tome da ime bude ultramoderno i da zvuči poput onih kakve daju poznati i slavni.

Poanta je u tome da uvijek treba imati razumijevanja prema izboru imena vašeg partnera ili partnerice, jer za svakog od nas određeno ime nosi niz pozitivnih ili negativnih asocijacija, budi u nama razne osjećaje, uspomene i misli, a tu je još i želja da ime bude lijepo, kratko, moderno ili tradicionalno, da paše uz prezime, da zvuči dobro i slične slatke brige.

Ako vaš partner odbija ime koje ste odabrali, imate samo tri izlaza:
1. Ne popuštajte dok vaša Vida ne bude crno na bijelo upisana u matične knjige rođenih. U tom slučaju dozvoljeno je koristiti isto oružje i biti beskompromisan kao i suprotna strana.
2. Popustite i čuvajte to ime za neke druge trudnoće ili pak ga “poklonite” prijateljici.
3. Napravite kompromis s dva imena (kao što su to primjerice Maja Lena, Borna Krešimir, Dina Lucija itd.).