Novi rezultati istraživanja donijeli su nove važne činjenice koje bi svaka trudnica trebala imati na umu. Živimo u vremenu kada se majke puno posvećuju prenatalnoj skrbi i velikoj brizi za svoje nerođene bebice i zato je znanje o tome što je dobro, a što loše presudno za majku i bebu. Ovo su neki od najistaknutijih otkrića za trudnice u 2015.

Previše ultrazvučnih pregleda zapravo može nauditi vašem djetetu

Nova britanska istraživanja pokazala su da izlaganje fetusa većem broju ultrazvuka u prvom tromjesečju može imati negativne učinke. Iako su ti učinci nejasni, liječnici koji su uključeni u istraživanje savjetuju oprez s ovim pregledom kako bi se izbjegle bilo kakve štete kod fetusa.

Osim toga, Paško Rakić, neuroznanstvenik na Medicinskom fakultetu, Sveučilišta Yale, dokazao je da pretjerano prenatalno izlaganje ultrazvučnim valovima može promijeniti način na koji se živčane stanice razvijaju kod životinja, što posljedično može utjecati i na njihove intelektualne sposobnosti i ponašanje. Zato je tim s Yalea napravio preporuku svim trudnicama da ultrazvuk koriste samo kada je to potrebno, a u pravilu ga izbjegavaju kao i rendgenske zrake.

Kronične bolesti bubrega mogu izazvati komplikacije u trudnoći

Već je duže vremena poznato kako šećerna bolest, HIV i imunodeficijencija kod trudnice mogu uzrokovati komplikacije tijekom trudnoće i poroda. Međutim, sada su istraživanja pokazala da i kronične bolesti bubrega mogu utjecati na trudnoću i porod nakon kojeg novorođenče treba intenzivnu njegu, a u nekim slučajevima ove bolesti izazivaju čak i pobačaj i urođene mane kod djeteta.

Sirovo meso i jaja loši su za trudnice

Još je jedan mit razotkriven, sirovo meso i jaja nemaju veću nutritivnu vrijednost ili veći sadržaj proteina nego u termički obrađenom obliku. A ipak, sirovi mogu biti izvor infekcije salmonelom što je veliki rizik i za majku i na fetus.

Kemoterapija neće naškoditi bebi

Već dugi niz godina, trudnicama koje imaju rak daje se da izaberu između period primanja kemoterapije – tijekom trudnoće i nakon poroda. A sada, ovaj izbor više ne mora brinuti niti jednu bolesnu trudnicu. Frédéric Amant i njegov tim istraživača objavili su kako se fetus koji je izložen kemoterapiji razvija normalno i bez komplikacija kao i onaj kod zdrave majke.