Internacionalni tim stručnjaka razvio je novu tehniku uz pomoć koje neplodne žene i žene u ranoj menopauzi mogu ostvariti svoj najveći san – trudnoću. Postupak je nazvan In Vitro Activation (IVA), a radi se o poticanju dozrijevanja jajne stanice i to na način da se odstrani dio ili cijeli jajnik te se tretira izvan ženina tijela. Nakon toga zrele se jajne stanice ponovno ugrađuju u ženin organizam te su spremne za oplodnju u jajovodu.

Sama tehnika opisana je u novoj studiji Sveučilišta Stanford i St. Marianna Kawasaki iz Japana, a objavljena je u stručnom časopisu Proceedings.

Kako stoji u opisu studije, 27 žena u Japanu koje imaju stanje poznato kao primarna insuficijencija jajnika, podvrgnuto je ovoj novoj IVA tehnici. Jedna je žena već rodila zdravog dječaka, a još jedna očekuje svoje prvo dijete.

Liječnici tretiraju jajnik na način da stimuliraju preostale folikule s jajnim stanicama te tako olakšavaju njihovo dozrijevanje. Da bi to mogli učiniti, prvo moraju kirurški odstraniti dio tkiva jajnika u kojem se folikule s jajnim stanicama nalaze.

Nakon dozrijevanja jajnih stanica, dio jajnika se razdjeljuje na manje dijelove i laparoskopski ponovno spaja s Falopijevom cijevi, odnosno početnim dijelom jajovoda koji se nastavlja na jajnik. U tom se dijelu događa i oplodnja.

Iako se još puno treba raditi na usavršavanju ove tehnike, stručnjaci kažu da je ona definitivno nova nada za parove diljem svijeta koji ne mogu začeti prirodnim putem.