Rijetko o tome razmišljamo, ali stopala su dio tijela koji možda najviše “stradava” tijekom trudnoće. Ta malena površina mora nositi težinu čitavog tijela koja sa svakim mjesecom trudnoće sve više raste, pa je pritisak iz dana u dan sve veći i veći. Nadalje, stopala su ključna za dobru cirkulaciju i tjeranje krvi natrag prema srcu. Tijekom trudnoće stopala pate i od oticanja, a zbog velikih trbuha neke žene si ne mogu tjednima napraviti pedikuru i dobro ih njegovati. Donosimo savjete kako njegovati neke tipične boljke na stopalima potpuno prirodnim putem.

Ispucale pete

Ovo je vrlo česti problem tijekom trudnoće, posebno tijekom hladnih, zimskih mjeseci kada je zrak suh i hladniji. Uz to, trudnice često imaju problema s cirkulacijom ili zbog otežanog kretanja rijeđe rade kupke i uklanjanje mrtvih stanica s peta, pa zbog manjka elastičnosti koža na petama puca. Ako se sve zajedno ne sanira i ne njeguje, mjesto pucanja može postati bolno, inficirano i ranjeno. Za sprječavanje suhoće kože i pucanja na petama, trudnice smiju koristiti neko od prirodnih biljnih ulja – bademovo, kokosovo ili sezamovo. U njega se može nakapati malo antibakterijskog prirodnog eteričnog ulja, primjerice lavande, čajevca, eukaliptusa ili ružmarina. Izvrsne su i kupke u toploj vodi u koje se doda prirodna morska sol ili soda bikarbona. One će itekako omekšati kožu, pa će skidanje mrtvih stanica biti olakšano.

Grčevi u listovima i bolna stopala

Grčevi su često znak nedostatka kalcija u ženinom organizmu. Na mjestu gdje se javljaju grčevi napravite si što češće dobru masažu, a ako ste već “preveliki” pa vam je teško biti sagnuta, zamolite partnera ili nekog od ukućana da vam izmasira listove i stopala. Protiv noćnih grčeva pomaže nošenje čarapa i zagrijavanje stopala. Kada sjedite, nastojte noge uvijek držati na povišenom, a kod jako bolnih stopala, prakticirajte kupke u toploj vodi s prirodnim solima. Poboljšajte prehranu dodavanjem krumpira, češnjaka, celera, mrkve i luka. Puno se odmarajte i izbjegavajte preduga sjedenja i stajanja.

Otečena stopala

Oticanje stopala i gležnjeva dolazi od viška tekućine koja se skuplja u tjelesnim tkivima, odnosno zbog zadržavanja vode koje je tipična posljedica hormonalnih promjena u trudnoći. Također, maternica koja se širi radi pritisak na vene zdjelice i vašu venu cavu (velika vena na desnoj strani tijela koja nosi krv iz donjih udova natrag u srce). Tlak usporava povratak krvi iz vaših nogu, pa se ona nakuplja i tekućinu potiskuje u tkiva stopala i gležnjeva. Zbog toga se oticanje stopala najčešće javlja u trećem tromjesečju kada je taj pritisak najjači. Situaciju možemo ublažiti na sljedeće načine: kad je moguće držati noge na povišenom, nositi udobnu obuću, kod sjedenja noge ne držati prekrižene, istezati noge što češće i rotirati stopalima, izbjegavati čarape s rubovima koji se urezuju u kožu, piti puno vode, puno šetati i izbjegavati jako slanu i začinjenu hranu.