Neplodnost je sve veći problem kod parova diljem svijeta. Osim što pokušavaju otkriti zašto se u toliko velikom postotku javlja, znanstvenici žele znati i koji su to ključni faktori u organizmu koji pospješuju ili onemogućavaju plodnost i u konačnici – začeće. Na Sveučilištu u Adelaideu znanstvenici su otkrili da su preduvjet za plodnost takozvani makrofagi, odnosno imunološke stanice koje stvaraju zdravo hormonalno okruženje u maternici.

Makrofagi su vrsta leukocitnih stanica čovjekova tijela čija je osnovna zadaća čišćenje organizma od otpadnih tvari i borba protiv stranih tvari (antigena). Zovu ih još i imunološke stanice ili stanice imuniteta.

Laboratorijskim istraživanjima znanstvenici su saznali da makrofagi igraju ključnu ulogu u proizvodnji hormona progesterona, a on je najvažniji za implementaciju embrija u stjenki maternice i za početak same trudnoće.

Rezultati studije koja će biti objavljena u stručnom časopisu Journal of Clinical Investigation, mogli bi dovesti do novih spoznaja kako liječiti neplodnost kod žena.

“Ranija istraživanja pokazala su da su makrofagi prevladavajući u reproduktivnom tkivu, ali ovo je prvi put da smo demonstrirali njihovu apsolutnu nužnost kod zatrudnjivanja”, kazala je voditeljica projekta i studije, dr. Sarah Robertson. “Makrofagi organiziraju razvoj mreže krvnih žila u jajnicima koje su potrebne za proizvodnju progesterona, a on je glavni hormon za iniciranje trudnoće”.

Znanstvenici su otkrili da manjak makrofaga vodi do umanjene produkcije progesterona, a konačna posljedica je manja šansa da se embrij uspješno implementira u stjenci maternice ili pak kasnije može doći do pobačaja.

“Veliko iznenađenje bilo je otkriće da makrofagi značajno doprinose zdravlju krvožilne strukture žutog tijela (privremena endokrina žlijezda koja nastaje nakon ovulacije te izlučuje hormon progesteron), koje se treba vrlo brzo razviti i proizvesti veliku količinu progesterona”, kazala je dr. Robertson.

Rasvijetljena je uloga osnovnih makrofaga u začeću i zatrudnjivanju.

Mnogi okolišni faktori, kao što su infekcije, pretilost ili stres, potiču upalne procese i utječu na generiranje i funkciju makrofaga kod žena. Isti ti faktori mogu umanjiti utjecaj makrofaga na proces začeća i zatrudnjivanja.

“Nedostatak progesterona jedan je od uzroka neplodnosti kod žena”, kaže dr. Robertson i dodaje: “Neplodnim ženama rutinski se daje progesteron kao dio tretmana potpomognute oplodnje, a to je ujedno i obečavajuća terapija protiv eventualnih pobačaja”.

No ti bi se tretmani dali poboljšati i oplemeniti puno prirodnijim sredstvima. Ako makrofagi igraju istu ulogu u ženskom organizmu kao i nadomjesni progesteron, do istih bi se rezultata moglo doći jednostavnim promjenama stila života, promjenom prehrane, nutritivnim intervencijama, vježbanjem, umanjivanjem stresa. Drugim riječima, neplodnost bi se “liječila” poboljšanjem kvalitete okoline u kojoj se začeće događa.

Ova studija može već sada biti od koristi svim ženama koje pokušavaju začeti, na način da dokazuje koliko su zdrav i aktivan život, bez stresa i uz zdravu prehranu važni preduvjeti za uspješnost tretmana potpomognute oplodnje. Ukoliko ste u procesu potpomognute oplodnje, pokušajte svom organizmu pomoći na način da imunološkim stanicama (makrofagima) pružite uvjete da odrade svoj posao, odnosno da poboljšaju lučenje prirodnog progesterona i u konačnici osiguraju začeće i implementaciju embrija u maternici.