Djeca su blago ovog svijeta i najveća radost mamama i tatama, no ponekad se trudnoća dogodi neplanirano i vijest o drugom stanju zadesi ženu u određenoj životnoj situaciji koja ne ide u prilog majčinstvu. Snositi se s neplaniranom trudnoćom najčešće nije lako. Radi se o zbunjujućem periodu koje pobuđuje mnoge emocije i izaziva niz pitanja. U konačnici, situacija zahtijeva i određene odluke koje moraju biti donešene na dobrobit majke i budućeg djeteta.

Normalno je da trudnica koja to nije planirala biti, prolazi kroz stanje tjeskobe i samoispitivanja. Hormonalne promjene koje se javljaju u prvom tromjesečju trudnoće još više pridonose emotivnom stresu, pa se ponekad teške okolnosti u kojima se trudnoća dogodila čine ženama jednostavno nepremostive.


Ukoliko ste saznali da ste trudni i to vas je iznenadilo, izbacilo iz takta i dovelo u negativno emotivno stanje, pokušajte učiniti sljedeće:
1. Pronađite osobu od povjerenja s kojim o svemu možete pričati. Pomoći može i pisanje dnevnika u kojem možete izraziti svoje osjećaje, strahove, brige…
2. Dozvolite si da prvotni šok splasne i pokušajte se smiriti. Ne donosite prenagljene odluke i ne dozvoljavajte da netko drugi umjesto vas donosi odluke.
3. Informirajte se o činjenicama vezanim za stadije razvoja djeteta u pojedinim fazama trudnoće.
4. Informirajte se o udrugama ili organizacijama koje bi vam mogle pomoći u vašoj odluci. Možda trudnoća nije planirana, ali prenagljena odluka nikada nije rješenje.


Najbolje rješenje je ono koje poštuje vaša prava i prava djeteta koje se razvija u vašoj utrobi. I u situaciji neplanirane trudnoće naći će se oni koji vam žele i mogu pomoći, oni koji će razumijeti vaš odabir, ponuditi prijateljstvo i povjerenje. Isto tako, uvijek postoji izbor, odnosno sljedeće mogućnosti:


– Odlučit ćete roditi (kao samohrani roditelj ili u zajednici s partnerom)
– Dat ćete dijete na posvajanje
– Prekinut ćete trudnoću


Zbog specifičnosti situacije i okolnosti koje nikada nisu iste za pojedine žene, ni jedna od ovih odluka nije “kriva”. Ono što možda najviše plaši je činjenica da bez obzira koju odluku od navedenih žena donese, to zauvijek mijenja njezin život. Kod donošenja odluke uzmite u obzir svoje vlastite vrijednosti, uvjerenja i specifične okolnosti. Detaljno ispitajte sve mogućnosti.


Ljudi u većini slučajeva donose odluke na temelju onog što im je važno u životu. Postoji nekoliko pitanja i postupaka koje si možete postaviti, a koji vam mogu otkriti koje su to važne stvari, koje su vaše vrijednosti, vaši stavovi u životu i kako će prilike u kojima se nalazite utjecati na posljedice odluke.


Pronađite tiho mjesto i ponesite sa sobom olovku i bilježnicu.
– Zapišite ono što trenutno osjećate i o čemu razmišljate od kad ste saznali da ste trudna.
– Za svaku od opcija napravite tablicu s dvije kolone u koje ćete zapisati sve pluseve i minuseve pojedine odluke.
– Ukratko zapišite kako zamišljate svoj život nakon svake od opcija. Zapišite i kako zamišljate život djeteta ukoliko se odlučite na rađanje, samohrano roditeljstvo ili posvajanje.
– Zapišite ono što prvo pomislite kada si postavite sljedeće pitanje: Što još trebam saznati/znati kako bi donijela pravu odluku?


Razmislite temeljito. Obično iz vlastitih zapisa možemo vrlo brzo otkriti razliku između nečeg što bi bila “dobra” ili “loša” odluka. Od dobrog, pokušajte otkriti što bi bilo bolje i na kraju, ono što bi bilo najbolje za vas i vaše nerođeno dijete. Ponekad je korisno o svemu raspraviti i s osobama koje su vam najvažnije u životu. Ukoliko imate stalnog partnera, naravno da veliku ulogu u samoj odluci ima i on. Kada počnete razmišljati o finalnom rješenju, svakako o tome razgovarajte s nekim tko vas voli, podržava i može vam pomoći rasvijetliti preostala pitanja i strahove.Moje tri opcije


Postoji još niz pitanja vezanih za svaku od mogućih odluka.


Ukoliko razmišljate da bi bilo najbolje roditi i postati majka, postavite si sljedeća pitanja:
– Ako ste single zapitajte se je li moguće osnovati partnerstvo ili zajednicu s ocem djeteta? Zašto da i zašto ne?
– Koje vrste potpore bi otac djeteta mogao pružiti? (npr. financijsku, partnera u odgoju i sl.)
– Kako mi moja obitelj može pomoći?
– Mogu li živjeti s obitelji kao samohrana majka?
– Kako mogu podijeliti odgovornost i obaveze s onima s kojima živim?
– Mogu li živjeti sama s bebom i mogu li si to priuštiti?
– Kako mogu nastaviti ostvarivati svoje ciljeve, a kako bi osigurala bolji život sebi i svome djetetu?
– Postoji li neka vrsta organizirane potpore za žene u mojoj situaciji? (udruge, državne institucije i sl.)
– Koja su moja prava kao samohrane majke?


Ukoliko se odlučite roditi i dati dijete na posvajanje, svakako uzmite u obzir u sljedeća pitanja:
– Mogu li sama odabrati obitelj u kojoj će dijete odrastati? Kakva bi to obitelj trebala biti?
– Želim li imati ikakav kontakt s obitelji kojoj ću dati dijete na posvajanje?
– Hoće li posvojitelji biti iskreni prema djetetu i kazati mu da je posvojeno kad za to dođe vrijeme? Želim li da dijete sazna tko su mu biološki roditelji?
– Postoji li iakava šansa da se predomislim nakon poroda?
– Tko će mi pomoći ukoliko se pojave osjećaji gubitka, tuge i žaljenja?


I na kraju, ukoliko se odlučite prekinuti trudnoću, svakako se informirajte o sljedećem:
– Koja je procedura pobačaja i koji su rizici po vaše zdravlje?
– Jesam li se u posljednje vrijeme testirala na spolno prenosive bolesti?
– Kakvi zakoni o pobačaju vrijede u mojoj zemlji?
– Da li netko vrši pritisak na mene da se podvrgnem pobačaju?
– Mogu li s nekim razgovarati tko je prošao kroz postupak pobačaja kako bi saznala iskustva iz prve ruke?
– Koje je moje opće stajalište o pobačaju sada i kakvo je bilo nekad?
– Kako će se pobačaj odraziti na moju plodnosti i koje su fizičke posljedice?
– Kako ću se osjećati nakon pobačaja i imam li nekog tko mi može pomoći snositi se s osjećajima i razmišljanjima nakon postupka?