Zahvaljujući hormonalnim promjenama i nedostatku hranjivih tvari u organizmu, trudnice nakon prvog tromjesečja često žude za hranom koju inače ne jedu. Uz klišeje kao što su sladoled ili kiseli krastavci, neke trudnice imaju potrebu kombinirati vrlo neobične namirnice ili pak žude za nejestivim stvarima poput sapuna i ugljena.

Svatko ima drugačije želje, no znanstvenici se slažu u jednom: slatko se nalazi na vrhu ljestvice trudničkih želja. Bilo da je riječ o voću i čokoladi ili pak o prerađenim proizvodima kao što su sladoled, kolači, keksi. Također, mnoge trudnice žude za mliječnim proizvodima, mesom i ribom.

No osim nebičnih želja i kombinacija, kao što su sladoled i čili papričice, na popisu prehrambenih želja trudnica nalaze se i nejestive stvari. Neke od najčešćih su ugljen, zubna pasta, led, sapun, zemlja, kreda, šibice, škrob, spužva. Riječ je o poremećaju zvanom pika, i liječnici upozoravaju trudnice da nipošto ne jedu takve stvari. Savjetujte se sa svojim liječnikom koji će ustanoviti što nedostaje vašem organizmu. Mnogi znanstvenici se slažu da takve želje nastanu zbog nedostatka željeza.

Zašto žene žude za određenom hranom tijekom trudnoće? Zašto slatki krumpir? Zašto, pobogu, ugljen?

Znanstvenici imaju vrlo jednostavan odgovor na sva naša pitanja. Trudnice žude za bizarnom hranom kao što su artičoke ili pak nejestivim tvarima kao što je ugljen jer im nešto nedostaje u organizmu, kaže dr. Brian Wansink (autor knjige Mindless Eating: Why We Eat More Than We Think).

Ako žena svakodnevno želi jesti batat, tijelo zasigurno žudi za kalijem i vitaminom A. No postavlja se pitanje zašto baš batat, zašto ne neka druga namirnica bogata navedenim mineralom i vitaminom. Dr. Wansink objašnjava da trudnica žudi za namirnicom koja je najbogatija tim tvarima, te je kombinira s nečim što jako voli kako bi joj bilo ukusnije.

Trudnice čiji je jelovnik uravnotežen, koje uzimaju dovoljno hranjivih tvari, minerala i vitamina, najvjerojatnije neće imati neobičnih želja, ističe dr. Wansnik.

No stručnjaci ističu kako nisu sve želje opravdane nekim nedostatkom u organizmu, neke su jednostavno velike, debele izlike da se u ponoć pojede pola slatke punjene mliječne čokolade. Trudnoća je mnogima opravdanje da si udovolje, ma koliko to nezdravo i suludo bilo. Stoga, drage trudnice, udovoljite si s vremena na vrijeme, no ipak se držite zdravijih inačica.

 

Za kojom ste vi hranom žudjele tijekom trudnoće?

 „Privlačila me je užasna, nezdrava brza hrana. Stalno sam razmišljala o krumpirićima, hamburgerima, čipsu i svim ostalim grickalicama punima soli i aditiva. Jednostavno si nisam mogla pomoći, to je bilo jače od mene“, kazala nam je mama M.

„Neke trudnice jedu enormne količine kiselih krastavaca, ja sam otišla korak dalje – ostavila bih krastavce ali bih popila otopinu kojima su zaliveni“, kaže mama Ž.