Suprotno nekim dosadašnjim mišljenjima, Škotski su znanstvenici otkrili kako žene ne trebaju odgađati novu trudnoću nakon pobačaja. Zapravo, žene koje su ponovno zatrudnjele unutar narednih šest mjeseci, imale su više šanse trudnoću iznjeti do kraja i roditi zdravu bebu.

“Žene se često savjetuje da odgađaju drugu trudnoću”, kazala je za Reuters Health dr. Sohinee Bhattacharya, voditeljica istraživanja. Isto tako, 2005. godine Svjetska zdravstvena organizacija preporučila je da žene čekaju najmanje šest mjeseci prije no što ponovno zatrudne nakon pobačaja. Ovi savjeti naširoko se primjenjuju diljem svijeta, ali se temelje na vrlo malo dokaza.

Naime, dr. Bhattacharya kaže kako nema fizičkog razloga zbog kojeg bi žene trebale odgađati drugu trudnoću.

Škotski znanstvenici proučavali su medicinske dosjee čak 30.000 žena koje su imale pobačaj u prvoj trudnoći. Među onima koje su ponovno zatrudnjele unutar narednih šest mjeseci, čak 85% rodilo je zdravu djecu, dok ih je 10% ponovno pobacilo. Ukoliko je nova trudnoća došla nakon veće pauze, manje od 80% žena je rodilo zdravu bebu, dok ih je više od 12% ponovno pobacilo.

Dr. Bhattacharya napominje kaku su rezultati bili isti i kada su isključili sve druge faktore koji bi mogli utjecati na (ne)uspješnost trudnoće. Ipak, rezultati možda nisu primjenjivi na žene iz siromašnijih zemalja svijeta, jer one općenito vrlo rano postaju majke.

U razvijenim zemljama mnoge žene prvu trudnoću imaju u sve kasnijoj životnoj dobi, što povećava rizik od spontanog pobačaja. Gotovo trećina 40-godišnjakinja prolazi kroz traumu pobačaja.

Dr. Bhattacharya naglašava da se s drugom trudnoćom ne treba dugo čekati, ali samo i isključivo ako se žena osjeća psihički i emocionalno spremna. Što se tiče fizičke komponente, njezino je tijelo spremno.

Ipak, mnogi liječnici kažu kako je prerano mijenjati uobičajenu praksu. Smatraju da je potrebno prikupiti još podataka i dokaza, prije no što se pacijentice počnu savjetovati na što bržu drugu trudnoću. Ginekolozi priznaju da su trudnoće vrlo uspješne ukoliko se ponove unutar prvih šest mjeseci nakon pobačaja, ali skloniji su slušati Svjetsku zdravstvenu organizaciju i njezinu preporuku.

Ono što se još uvijek ne zna je koliko točno žene trebaju čekati prije sljedećeg pokušaja. Isto tako, istraživanje nije uzelo u obzir utjecaj preporuke Svjetske zdravstvene organizacije iz 2005. na uspješnost drugih trudnoća, jer su podaci uzimani za razdoblje od 1981. do 2000. godine.