Porod sam po sebi iziskuje određeno vrijeme potrebno za ženin oporavak. Kod majki koje su rodile carskim rezom, taj je oporavak nešto duži budući da je ovdje riječ o operacijskom zahvatu koji sa sobom uvijek nosi potencijalni rizik od mogućih komplikacija. I dok je velik dio budućih majki upoznat sa samim procesom carskog reza, što poslije njega? Kako se ponašati i na koje stvari obratiti posebnu pozornost? Oporavak i istovremena briga za novorođenče često iziskuju mnogo truda i napora za svaku mladu majku.

Neposredno nakon carskog reza

Odmah po završetku operacije biti ćete prebačeni u postoperativni prostor, do buđenja iz anestezije. Nakon toga ćete biti smješteni u sobu gdje će liječnik moći nadzirati sve eventualne promjene. Tamo će vam pratiti temperaturu, tlak, te obratiti pozornost dolazi li možda do krvarenja – kako onog na području reza, tako i pojačanog vaginalnog. U ovim trenucima jedna od normalnih pojava je mučnina koja može trajati i punih 48 sati, a koja se suzbija lijekovima koje prepisuje liječnik. U prvim satima  još uvijek nećete u potpunosti osjećati bol u donjem djelu trbuha, budući da anestezija nije popustila.

Uvođenje katetera prije samog zahvata je obavezno, te on ostaje još 24 sata nakon carskog reza. Ženi je u tom periodu bilo kakvo kretanje onemogućeno, ponajviše zbog bolova koji se javljaju čim anestezija popusti. U prva 24 sata također možete očekivati i nekoliko doza infuzije kako bi se tijelo što prije oporavilo. Drugog dana tijelo je spremno za prve pokrete i kratke šetnje kao što je odlazak na toalet, no te će kretnje radi bolova biti veoma otežane i treba ih izvoditi oprezno. Unatoč početnoj boli i nelagodi, upravo će lagano kretanje potaknuti tijelo na proces oporavka, a bol bi trebala sve više popuštati. Lagana hrana i mali obroci sada su isto dopušteni.

Odlazak kući – oporavak tek počinje

Nakon carskog reza, iz bolnice ćete izaći nakon minimalno četiri dana, a u tom će razdoblju liječnici pratiti zarastanje rane, kao i opće vitalne funkcije. Međutim, vaš potpuni oporavak tek počinje i trebati ćete pomoć partnera i obitelji oko brige za novorođenče. Po odlasku kući u ovom je trenutku uobičajeno i dalje osjećati bol na području reza i donjeg dijela abdomena. Liječnici u većini slučajeva prepisuju tablete protiv bolova koje bi vam trebale znatno olakšati prvih nekoliko dana.

Kada ste konačno došli u svoj dom s bebicom, prvi tjedan zlatno je pravilo – minimalno kretanje. Sve što vam treba za brigu o djetetu probajte držati „pri ruci“, kako biste izbjegli ustajanje iz kreveta svakih nekoliko minuta. Prvih nekoliko tjedana liječnici ističu kako ne biste trebali dizati ništa teže od vlastitog djeteta. Prilikom hodanja ili naglijih kretnji, poduprite rukama svoj abdomen nekoliko centimetra ispod mjesta na kojem se nalazi rez. Podupiranje će smanjiti mogućnost pucanja unutarnjih šavova, koji su u prvim danima iznimno osjetljivi.

Probajte piti što više tekućine, najpoželjnije obične vode. U prvih nekoliko dana nakon poroda, unošenje barem dvije litre tekućine dnevno pomoći će vam zamijeniti onu izgubljenu tijekom poroda i dojenja, te će smanjiti i mogućnost nastanka infekcije na području reza.

Potražite znakove infekcije

Infekcije na mjestu reza nisu neuobičajena pojava, stoga je važno pratiti zacjeljivanje rane. Samostalni pregled jednostavan je za obaviti, a lako može ukazati postoji li mogućnost za razvoj infekcije. Stoga barem dva puta dnevno (ujutro i navečer), proučite rez na vašem abdomenu. Prvi znakovi infekcije obično se manifestiraju kao crvenilo oko rane, lagano povišena temperatura, a nije neuobičajena pojava niti sukrvica koja izlazi iz šavova. Ako primijetite bilo koji od navedenih znakova, potrebno je što prije kontaktirati liječnika koji će vam prepisati antibiotike kako bi se zaustavilo širenje infekcije.

Dojenje i potraga za najudobnijim položajem

Nakon carskog reza kretanje će svakoj majci biti otežano, što prvih nekoliko tjedana dovodi do pitanja – u kojem položaju dojiti bebicu, a da bude udobno i njoj i vama? Za početak, probajte položiti mekani jastuk na područje trbuha iznad reza, kako biste spriječili da dijete pomicanjem tijekom dojenja pritišće taj dio. Pobrinite se i da imate dobru potporu za leđa.

Kao dobar položaj, liječnici  preporučaju da na krevetu legnete na bok, te dijete postavite na jastuk ispod vas te mu rukom pridržavate glavicu prilikom dojenja. Ovaj položaj u potpunosti isključuje mogućnost doticaja bebice i vašeg trbuha.

Suočavanje s emocijama

I dok fizičke posljedice carskog reza nestaju relativno brzo, mnoge se žene suočavaju s onim što bi se moglo nazvati emocionalne posljedice. One uključuju miješanje različitih osjećaja poput zbunjenosti, tuge, straha, pa čak i ljutnje zbog toga što dijete nisu rodile prirodnim putem. Carski rez ponekad može ostaviti emocionalne posljedice koje mogu prouzročiti posttraumatski stresni poremećaj (PTSP), upozoravaju stručnjaci. Međutim, žene često nisu svjesne zašto se ti osjećaji javljaju, te ih ponekad niti ne povežu s porodom, odnosno proživljenom traumom.

U ovakvim situacijama, potpora partnera, obitelji i prijatelja je najvažnija. Razgovarajte s njima o tome kako se osjećate i čega vas je strah. Pokušajte kontaktirati žene koje su također prošle porođaj carskim rezom, te razgovarajte s njima, a kada ste sami i osjetite tjeskobu ili uznemirenost, uzmite svoju bebicu u naručje. Ako ovi osjećaji ne prolaze niti nekoliko mjeseci nakon poroda, razmislite o tome da posjetite stručnjaka koji će vam dati konkretne savjete kako navedene emocije “ostaviti iza sebe”.

Prvi pregled nakon poroda

Nakon što ste otpušteni iz bolnice, sami ćete pratiti tijek oporavka. Ako je sve u redu, prvi liječnički pregled obično će biti otprilike četiri do šest tjedana po izlasku iz bolnice. Tada će liječnik  prvo izvana opipati vaš abdomen, te obaviti ultrazvuk kako bi utvrdio da li je rez i iznutra zacijelio.

Oporavak nakon carskog reza je u velikoj mjeri individualan, te ovisi o mnogo faktora, kao što je kompletno fizičko stanje žene. Stoga si dajte vremena za potpuni oporavak koliko sami smatrate da je potrebno, te pratite potrebe svog tijela i uskladite ih s naputcima vašeg ginekologa.