Od prvog dana trudnoće ne ginu vam dobronamjerni savjeti roditelja, teta, prijateljica, susjeda o vašoj trudnoći. “Nemoj se kupati u vrućoj vodi, moraš jesti za dvoje, ne smiješ tajiti trudnoću jer dijete neće progovoriti do treće godine”― samo su neki od njih koje trudnice nerijetko čuju, a koji se sudeći prema iskustvima, uporno prenose s koljena na koljeno. Međutim, većina tih savjeta spada u kategoriju ― mitovi i ne treba ih uzimati zdravo za gotovo. Bili istiniti ili ne, neki od njih trudnice će sigurno nasmijati i barem malo olakšati im dane do poroda.

Spol djeteta

Stekli smo dojam da se najviše mitova veže uz spol djeteta. Jedan od definitivno najsmješnijih mitova je onaj koji govori o tome kako žene koje više vole koricu kruha nego sredinu očekuju dječaka. Ako pak trudnica žudi za narančinim sokom, sigurno će dobiti djevojčicu. Ukoliko se trudnici proširi nos ― očekuje dječaka, a ako joj je trbuh oblikovan poput lubenice može početi kupovati odjeću za djevojčice.

Trudnice obožavaju kisele krastavce

Neke su studije pokazale da žene u trudnoći ne jedu veću količinu krastavaca od žena koje nisu u drugom stanju. Ovaj mit dolazi od činjenice da žene u drugom stanju vole namirnice kiselog i slanog okusa.

Malo alkohola neće naštetiti djetetu

Istraživanja su potvrdila da alkohol ometa normalan dotok kisika i hrane do djeteta, što je vrlo važno za razvoj djeteta. Stoga, konzumiranje alkoholnih pića u trudnoći treba izbjegavati u velikom luku. Ono što ipak treba istaknuti jest da je povremena konzumacija alkohola tijekom trudnoće izbor svake žene te da nema određene slobodne dopuštene količine alkohola. Na trudnici je da posluša vlastiti instinkt te preporuke liječnika.

Svi sveti

Jedan od mitova se čak veže uz blagdan Svih svetih. Naime, nekim trudnicama je rečeno da ne idu posjećivati posljednja počivališta svojih najmilijih jer ako to naprave, postoji mogućnost da rode blijedo dijete.

Sušenje robe

“Do treće godine života nemoj sušiti dječju robicu vani da ti netko ne baci urok na dijete”― također je jedan od mitova koji smo već nekoliko puta čuli. Što to znači, da sve trudnice trebaju imati sušilicu ili?

Žgaravica i dlakavost djeteta

“Dijete će imati puno kose, ako imaš česte žgaravice.” Ovo je još jedan od mitova koji ne drži vodu i koji nas je dobro nasmijao. Djetetova dlakavost eventualno može biti povezano s roditeljskim genima.

Nakon svih mitova koje su nam kroz jedno uho ušli, a kroz drugo izašli, ostaje samo jedna rečenica koja ima smisla, a to je: “Samo nek’ se rodi živo i zdravo.”