Znamo. Nestrpljivi ste. Želite bebu i želite što prije da test pokaže znak za “pozitivan”.

No čak i ako se začeće doista dogodilo prilikom jučerašnjeg odnosa, odmah ujutro test nam to neće pokazati. Naime, trudnoća se ne događa trenutno i test nam ne može reći ništa dok se razina hCG hormona u organizmu ne povisi do prepoznatljivih i mjerljivih vrijednosti. Ono što kućni testovi na trudnoću koje kupujemo u ljekarni mjere je upravo razina hCG hormona. S obzirom na to da testovi nisu jeftini, ne želite se razočarati negativnim odgovorom samo zato što ste se prerano testirali.

Kada je optimalno vrijeme za kućni test na trudnoću?

Ginekolozi savjetuju da to bude prvi dan sljedećeg menstrualnog ciklusa koji počinje s prvim danom menstuacije. Ako menstruaciju niste dobili, trk u ljekarnu i slobodno provjerite ostvaruje li se napokon vaš san. Drugim riječima, ne tempirajte provođenje kućnog testa prema seksualnim odnosima (koliko je dana od njih prošlo), već prema menstrualnom ciklusu. Kada menstruacija prvi puta izostane, to vam majka priroda daje mig da je vrijeme da potrčite u ljekarnu i napravite test.

Sva ranija testiranja nisu toliko precizna i mogu dati lažni negativni rezultat. Većina lažnih negativnih ishoda testiranja događa se upravo zato što su trudnice test napravile prerano. Naravno, postoje i drugi uzroci koji mogu dovesti do negativnog ishoda testa na trudnoću o čemu smo pisali prije nekog vremena.

[PROČITAJ: Zašto kućni testovi za trudnoću ponekad daju netočne rezultate?]

Ako se ipak ne možete strpjeti i jednostavno osjećate da ste trudni, najtočniji rezultat dobit ćete krvnim testiranjem. Isto tako, ako imate neredovite menstruacije ili neki od hormonalnih poremećaja, za vas je najsigurniji krvni test kod ginekologa.

Vezano na problem netočnog rezultata kućnog testiranja, sigurno se pitate može li test pokazati lažni pozitivni rezultat? Može. Praksa je pokazala da neki lijekovi za poticanje plodnosti mogu utjecati na to da kućni test pomoću urina pokaže pozitivan rezultat iako žena zapravo nije trudna.

U svakom slučaju, ako je kućni test pokazao da ste trudna, svakako što prije zakažite termin kod svog ginekologa kako bi obavili prvi pregled i sanirali sve eventualne infekcije, potvrdili trudnoću krvnim testom i kako bi se izmjerile razine hormona u krvi. Naime, za zdravu trudnoću je važno da organizam luči dovoljne količine takozvanih trudničkih hormona koji će vaše organe i tijelo pripremiti za nošenje i donošenje na svijet novog života.