Kažu da je druga trudnoća lakša od prve, možda zato što je majka smirenija, opuštenija i sigurnija u sebe. Već je jednom sve to prošla i donijela na svijet prekrasno maleno biće, pa dolazak brace ili seke postaje manje stresni izazov.

[PROČITAJTE I ČLANAK: Druga trudnoća: žene su sigurnije i smirenije, ali im fizički nije nužno lakše]

No postoje neke komplikacije tipične za drugu trudnoću o kojima bi se bilo dobro unaprijed informirati kako bi se simptomi na vrijeme prepoznali ili zatražile dodatne pretrage. To ne znači da se treba unaprijed brinuti i paničariti, jer svaki organizam je drugačiji te kao i kod drugih zdravstvenih stanja, i komplikacije u trudnoći ovise o nizu faktora (općem zdravlju žene, genetskim faktorima, prethodnim zdravstvenim problemima, prehrani i slično).

Ako ste u prvoj trudnoći imale problema sa sljedećim stanjima – preuranjeni porod, visoki krvni tlak, preeklampsija, gestacijski dijabetes, kolestaza, restrikcije fetalnog rasta te postporođajna depresija – pod povećanim ste rizikom od razvoja istih problema u drugoj i svim narednim trudnoćama. Šanse da će se isti problemi pojaviti u drugoj trudnoći nisu stopostotne, ali praksa i studije pokazuju da povećani rizik ipak postoji. No nemojte dozvoliti da vas ta informacija izbaci i takta i izazove paniku. Gledajte na to kao na preventivnu mjeru prema kojoj ćete se znati ravnati i tražiti najbolju moguću zdravstvenu skrb i pomoć za svoju bebu na vrijeme.

[PROČITAJTE I ČLANAK: Preeklampsija: ozbiljni trudnički poremećaj na koji treba odmah reagirati]

O čemu još treba voditi računa?

Praksa je pokazala da se kod druge trudnoće češće javljaju i ova stanja:

Abrupcija (prijevremeno odljuštenje) posteljice
Abrupcija posteljice je prijevremeno odljuštenje normalno smještene posteljice od stjenke maternice koje se umjesto nakon poroda zbiva tijekom trudnoće. Kada se dijagnoza jednom postavi, žena se smješta u bolnicu. Uobičajeno liječenje je mirovanje u krevetu, osim u težim slučajevima kada se liječnici odlučuju na raniji porod.

Postporođajno krvarenje ili lohije
Događa se nakon odvajanja posteljice od maternice nakon čega ostaju pokidane i otvorene krvne žile koje nakon toga prokrvare. Neposredno nakon samog poroda većina krvarenja dolazi upravo iz tog područja no ako ste imale epiziotomiju ili pucanje tkiva, krvarenje do šivanja rane može dolaziti i iz tog područja.

Trudnička hiperemeza
Jake mučnine popraćene vrlo čestim povraćanjem koje je nemoguće kontrolirati, mogu dovesti do dehidracije te je potrebno o svemu upozoriti liječnika.

Trudnice koje su u prvoj trudnoći imale problema sa žgaravicom, “slabim” mjehurom i čestim mokrenjem, varikozne vene i hemeroide, obično iste simptome prijavljuju i kod drugih trudnoća.