Plivanje se često navodi kao jedna od najzdravijih tjelesnih aktivnosti za trudnice. Kod plivanja, opterećenje na zglobove ne postoji, te se preporuča uvesti ga kao redovit oblik tjelovježbe. Plivanje je korisno i kod osoba koje trpe bilo kakav oblik boli u tijelu, te ju dokazano reducira. I dok je poznato kako morska voda djeluje okrepljujuće, što kada nismo u mogućnosti otići na plažu? Alternativa moru svakako je plivanje u bazenu, koji je većini ljudi dostupan u obliku gradskih kupališta. Iako se čini kao dobra zamjena, je li voda u bazenima ipak pogodna i za rekreaciju budućih majki?

Sastav vode

Najveći problem ovdje se krije u sastavu vode na bazenu, odnosno činjenici da takva voda sadrži mnoge kemijske dodatke kako bi ostala relativno čista. Visoka koncentracija klora u bazenima kod plivača često dovodi do nuspojava kao što su pretjerana suhoća kože, oštećenje kose, a nakon izlaska iz bazena na tijelu je često prisutan i neugodan miris. Međutim, klor kao takav ne bi trebao zabrinjavati  kupače, pa čak niti žene u trudnoći. Ono što može biti potencijalna opasnost jest nusprodukt klora, nazvan trihalometan. Iako se trihalometan ne treba nužno razviti u svakom bazenu koji sadrži klor, duže stajanje vode u bazenu bez filtriranja (koje bi za gradske bazene trebao biti standard pri održavanju), može dovesti do njegove pojave.

Koje su opasnosti?

Istraživanja su pokazala kako uprav trihalometan može biti uzrok smanjene težine djeteta pri porodu, a još češće može prouzročiti urinarne infekcije kojima su trudnice ionako podložnije. Koncentracija klora u bazenima obično je nešto viša kada se na bazenu nalazi velik broj ljudi. On se tada u vodu dodaje u većoj količini, kako bi spriječio razne infekcije koje kupači mogu prenositi. Dulji boravak u takvoj vodi može dovesti i do respiratornih problema, kojima su uz trudnice, često podložna i mala djeca. Iako je tijekom trudnoće dijete u majčinom trbuhu zaštićeno mnogim prirodnim barijerama od koje je najvažnija posteljica, različiti kemijski spojevi kroz majčinu kožu mogu pronaći put do djeteta kada je tijelo majke dulje vrijeme izloženo štetnim tvarima.

Je li nužno u potpunosti odustati od bazena?

Iako postoje određeni rizici, stručnjaci kažu kako se od plivanja u bazenu ne biste trebali u potpunosti suzdržavati, pogotovo ako je s trudnoćom sve u redu. Međutim, vrijeme boravka u bazenu trebalo bi ograničiti, stoga se ne preporuča svakodnevno izlaganje vodi u bazenima. Ako postoje neki problemi u trudnoći, poželjno je savjetovati se sa svojim liječnikom. Unatoč tome, plivanje i dalje ostaje najzdraviji oblik tjelovježbe u trudnoći, a mnogim budućim majkama olakšava razdoblje naticanja ruku i stopala, kao i neugodnu bol u leđima.