Boravak na suncu važan je za sve ljude jer potpomaže apsorpciju vitamina D u organizmu, ali i podiže opće raspoloženje. Trudnicama se savjetuje da svako toliko barem 15-30 minuta provedu na suncu, no mnoge koje se odlučuju na ljetovanje često se pitaju smiju li svoj trudnički trbuh izlagati jakom suncu ukoliko ga namažu zaštitnom kremom protiv štetnih sunčevih zračenja?

Zaštitna krema je obavezna danas za sve koji se izlažu jakom ljetnom suncu, no izlaganje trbuha velikoj vrućini nije baš preporučljivo.

Naime, trudnice bi trebale izbjegavati jako sunce i za vrućih i sparnih dana na plažu odlaziti ujutro prije 10.00 sati te poslijepodne nakon 17.00 sati. Ne samo zbog sunčevog zračenja, već i zbog neugode koje visoka toplina izaziva ili može izazvati – znojenje i osipe, dehidraciju, opekline, vrtoglavicu, toplotni udar i slično.

Izlaganje trbuha jakom suncu, odnosno dugotrajno ležanje na suncu, opasno je iz sličnih razloga zbog kojih trudnice trebaju izbjegavati saunu i solarij. Visoka temperatura kojoj je izložen organizam majke, podiže temperaturu njezina tijela. Organizam će pregrijavanje pokušati neutralizirati znojenjem, jer znoj rashlađuje organizam. No taj sustav regulacije tjelesne temperature nema i beba u trbuhu. Stoga se nemojte pržiti na jakom suncu, pogotovo kada ste u prvom tromjesečju trudnoće kada se stanice dijele i vaša beba razvija najvažnije organe i fiziološke sustave.

bipo slika u clanak 250x250pxOsim opasnog pregrijavanja tijela, u slučajevima nedovoljnog unosa tekućine i dehidracije, zabilježeni su slučajevi preuranjenog poroda ili jakih grčeva.

A što je sa UV štetnim sunčevim zrakama? Neka istraživanja su pokazala da ukoliko UVA zrake prodru u kapilare, u majčinu organizmu razaraju folate koji su vrlo važni za razvoj živčanog sustava fetusa.

Kako se zaštiti na plaži?

Stručnjaci posebno upozoravaju da se jako sunce i dugo izlaganje suncu izbjegava u prvom tromjesečju trudnoće kada je fetus najosjetljiviji na utjecaje iz okoline. I u drugom i trećem tromjesečju vrlo je važno da ne dođe do pregrijavanja majčina organizma i u tom je smislu najbolje osluškivati vlastito tijelo.

Ako želite sjediti ili ležati na suncu, nemojte to raditi između 10.00 i 17.00 sati. Obavezno namažite tijelo zaštitnom kremom i imajte uz sebe puno vode. No čak i uz ove mjere opreza, ukoliko osjetite bilo kakvu nelagodu povezanu s vrućinom (pretjerano znojenje, vrtoglavicu, pritisak i sl.) odmah se sklonite u neku rashlađenu prostoriju ili hlad.

Ukoliko ipak želite provesti cijeli dan na plaži, obavezno ležite u debelom hladu kada je najtoplije, s time da i u ovoj situaciji obavezno nanesite kremu za sunčanje i pijte puno tekućine.