Miomi su dobroćudni tumori mišićnog i vezivnog tkiva maternice, a najčešći su među dobroćudnim tumorima ženskog reproduktivnog sustava. Svaka treća žena starija od 35 godina ima jedan ili više mioma, a nisu rijetkost ni u trudnoći. Uglavnom se javlja više od jednog mioma i to asimetričnog oblika, a dijagnoza se postavlja običnim ginekološkim i ultrazvučnim pregledom.

Ukoliko miomi ne izazivaju tegobe, dovoljno ih je redovito kontrolirati, no ako prebrzo rastu i ometaju rast ploda, mogu prouzročiti komplikacije, stoga ih je važno držati pod kontrolom.

Miomi ubrzano rastu u prvom tromjesečju

Većina mioma javlja se u potpunosti bez simptoma, pa čak i u trudnoći, u većini slučajeva su potpuno bezopasni. Ipak, veći miomi mogu izazvati jaka i dugotrajna krvarenja popraćena anemijom te napuhanošću trbuha. Također, veliki miomi mogu pritiskati okolne organe poput mjehura i debelog crijeva i tako uzrokovati neugodne osjećaje u predjelu donjeg abdomena, ali i leđa.

Miomi nerijetko uzrokuju nadutost i bol u trbuhu, a takvo se stanje jednostavno rješava blažim lijekovima protiv bolova te odmorom od nekoliko dana.

Zbog visoke razine estrogena, miomi u prvom tromjesečju mogu ubrzano rasti i povećati se do deset puta, stoga je važno od početka trudnoće pratiti njihov rast i lokalizaciju budući da se miom može javiti na različitim mjestima unutar sluznice maternice.

Osim u iznimnim slučajevima, liječenje je simptomatsko

Miomi se za vrijeme trudnoće u pravilu ne diraju pa se liječenje svodi na rješavanje boli i ostalih smetnji uzrokovanih miomima. Veće komplikacije ovise o mjestu na kojemu se miom ugnjezdio te o njegovoj veličini. Neke od komplikacija uključuju prijevremeno puknuće vodenjaka te prijevremeni porođaj, odvajanje posteljice, a u iznimnim situacijama i pobačaj.

Svakako je najčešči simptom mioma nekontrolirano krvarenje, a ukoliko se deformiraju ili zaokrenu, mogu izazvati  bol u trbuhu te povišenje tjelesne temperature. U takvim, kritičnijim slučajevima, miom se može odstraniti, a ukoliko je riječ o uklanjanju manjih mioma, problema u slijedećim trudnoćama ne bi trebalo biti.

Budući da se maternica za vrijeme trudnoće rasteže, djetetu miom ne bi trebao smetati, no ako je riječ o većem miomu, on može oslabiti stijenku maternice i otežati trudove, pa se u tom slučaju liječnik gotovo uvijek odlučuje za carski rez.