Poznato je da meditacija ima niz pozitivnih učinaka na um, srce, tijelo i duh u bilo kojoj životnoj dobi i u svakoj situaciji. Ona dokazano opušta, čisti um od neželjenih misli, smanjuje stres i čini nas spokojnima i uravnoteženima. Čak 47 različitih studija sakupio je i analizirao tim stručnjaka i objavio u časopisu Journal of the American Medical Association (JAMA), a otkrile su da meditacija umanjuje napetost i anksioznost te pomaže kod depresije, odvikavanja, problema s težinom i sa spavanjem.

Kad su trudnice u pitanju, meditacija budućim majkama itekako pomaže da se opuste i umanje trudničke boljke, ali i da se počnu intenzivno povezivati sa svojom bebom još i prije no što je došla na svijet. Meditacija i duboko disanje također umanjuju strah od poroda ili bilo koje buduće situacije koja trudnicu čini napetom i prestrašenom.

Što je meditacija i kako meditirati?

Iako je mnogi povezuju s istočnjačkim religijama i praksama, meditacija nije uvijek i samo, sjedenje u položaju lotosa i duboko kontempliranje.

Meditacija je sve što osobi pomaže da očisti glavu od (negativnih) misli, opušta tijelo i omogućuje mu duboke udisaje i izdisaje (“iz trbuha”), pomaže osobi da se poveže sa svojim emocijama i kroz disanje i ponavljanu radnju ih prepozna, pusti kroz sebe, a potom izbaci iz sebe i osjeti mir i spokoj.

Za neke je meditacija crtanje ili bojanje bojanke za odrasle, slobodno plesanje, pjevanje ili šetnja. Za neke je to ležanje u mraku uz upaljenu svijeću i slušanje klasične glazbe. Neki će sjesti u položaj lotusa, koncentrirati se na disanje i svjesno prazniti glavu od misli. Neki će meditirati prije spavanja razmišljajući o nekom predivnom mjestu na kojem žele biti. Nekima je meditacija molitva, odnosno ponavljanje neke mantre koja ih umiruje. Nekome će to biti trenutci uspavljivanja starijeg djeteta i čitanje slikovnice. U najširem smislu, meditacija je sve čime postižemo unutarnji mir i osjećaj zadovoljstva i spokoja.

Sve što trebate je pronaći to što vas smiruje i potom si što češće dati vremena da to prakticirate i uspostavljate unutarnju ravnotežu. Meditacija se također vježba i sa svakom sljedećom osoba se osjeća još malo bolje. Zato treba ustrajati i ne odustati ako ne uspije iz prve. Naime, često je vrlo teško utišati misli u glavi. One nekontrolirano dolaze u naš um i teško se smirujemo i utonemo u meditativno stanje. Za to je potrebno strpljenje. Pokušajte svoje misli gledati “sa strane”. Promatrajte ih kao da nisu vaše i pokušajte se prema njima postaviti neutralno, kao promatrač. Ubrzo ćete vidjeti da mnoge od njih nemaju smisla i da vam trenutno (ako ikad) uopće ne trebaju. Tako ih možete i otpraviti: “Ova mi misao sada ne treba. Ovu ću maknuti iz glave”. S vremenom se postiže sve veća i jača kontrola nad mislima koje nas plaše, zbunjuju, čine napetima, a postiže se unutarnja tišina i vrijeme samo za disanje i postojanje u sadašnjem trenutku.

Pozitivni učinci meditacije na majku

Trudnoća je sretan i uzbudljiv period u životu žene, pun sanjarenja i nada za budućnost s djetetom. No usporedno s pozitivnim iščekivanjem, javlja se i niz strahova i svojevrsni stres. Posebno kod žena koje će postati majke po prvi puta. Tu su još i podivljali hormoni koji nimalo ne olakšavaju regulaciju raspoloženja.

Većina žena brine za zdravlje i razvoj svoje bebe, ima strahove vezane za sam porođaj, a dodatni stres može biti posao, financije, nabavka potrepština za bebu, pronalazak dobrog pedijatra i slično.

Upravo zato je meditacija idealna, prirodna i jeftina metoda da se sav stres umanji.

Popularne tehnike prenatalne meditacije

Za meditaciju nije potrebna nikakva posebna scenografija. Eventualno zamračena i tiha prostorija u kojoj neće biti vanjskih podražaja osjeta. Naravno uvijek je ljepše meditirati kada imate upaljene svijeće i neku divnu, tihu, instrumentalnu glazbu koja će samo pojačati osjećaj mira.
Za meditaciju se udobno smjestite, sjednite ili legnite. Bilo koji položaj je u redu dok se osjećate udobno. Važno je da vas nigdje ne steže, žulja, boli ili smeta, odnosno da možete opustiti cijelo tijelo.

Duboka trbušna meditacija
Ruke stavite na trbuh i nježno mazite bebicu. Obratite pozornost na senzacije koje ćete osjetiti ispod svojih dlanova. Osjećate li toplinu, pokrete bebe? Dišite polagano, ali iz trbuha, a ne samo površinom pluća. Kao što ste disali kad ste bili dijete. Ako vam u um dolaze razne misli, jednu po jednu otpravite od sebe. Zamislite da je svaka misao oblačić dima i sa svakim izdahom je otpuhnite daleko od sebe. Započnite s ovom meditacijom samo 5 minuta dnevno, a potom joj iz dana u dan postepeno povećavajte dužinu trajanja.

Mantra kao meditacija
Naše riječi nose mnogo energije i snage. Kada nešto izrečemo na glas, to za naš um postaje istina i činjenica te utječe na našu svijest, živčani sustav i naš način života. Kada vam je izuzetno teško, dišite duboko i pritom izgovarajte mantru: “Snažna mama diše. Diše za svoju bebu”. Naravno, mantra može biti i vaša originalna, ali važno je da je afirmativna i da govori koliko ste vi snažni i koliko je vaša beba zdrava, snažna i sretna.

Vizualizacija valova
Ova meditacija idealna je u situacijama kada vas nešto boli. Znanstveno je dokazano da vizualizacijom određenih slika u našoj svijesti, možemo umanjiti bol. Kod trudnica koje su u trudovima, preporučuje se vizualizirati morske valove. U vašem umu neka val raste i približava se proporcionalno s povećanjem intenziteta boli, a potom zamislite sliku u kojem se on povlači natrag i smiruje. Pozitivan učinak imaju i druge vizualizacije. Jednostavno lezite, zamislite si neko predivno mjesto na kojem želite biti, potom i u mislima lezite na pod (npr. livade, plaže, šume, planine, bakine kuće, kuće u kojoj ste odrasli…) i svu bol i napetost otpustite u zemlju. Zamišljajte kako se poput vode upija u zemlju i nestaje iz vas.

Opustite svoje treće oko
Često se napetost u tijelu ispoljava vrlo napetim mišićima lica. Kad smo u stresu jako stežemo vilicu, stišćemo i škrgućemo zubima, mišići jagodica su napeti, a prostor između očiju, odnosno obrva je bolan i napet. Upravo to područje naziva se “treće oko”. Ispod njega nalazi se pinealna žlijezda koja je osjetljiva na svjetlo. Ona također luči serotonin koja regulira funkcije poput fine mišićne kontrakcije, regulacije temperature, apetita, osjećaja boli, ponašanja, krvnog tlaka i disanja. Kada je u ravnoteži, daje osjećaj zadovoljstva i mentalne opuštenosti. Opuštanjem mišića između obrva, opuštate cijelo tijelo.

Pozitivni učinci meditacije na bebu

Studije su pokazale da mamina meditacija itekako pozitivno utječe i na bebicu koja se razvija u trbuhu. Meditacija ima pozitivan učinak na zdravlje bebe, njezin temperament i ponašanje. Liječnici bi svakako trudnicama trebali preporučiti tehnike opuštanja ako se ne osjećaju dobro i ugodno.

No možda najčudesniji dio meditacije je povezivanje mame i bebe na dubljoj razini. Kad je mama duboko opuštena, sve u njoj teče lakše i brže. Svi nutrijenti i kisik lakše dolaze do bebe, ali i svih majčinih organa. To je posebno važno za um. Disanje postaje uravnoteženo, duboko i potpuno, pa kisik brže dolazi do mozga, a to mu pomaže da bude smiren i da se fokusira na bebu. Emocionalno meditacija mami olakšava da se lakše i brže poveže s bebinom energijom i njezinom prisutnošću u vlastitoj utrobi.

Doista ne postoji bolji period u životu da se upoznate s meditacijom i otkrijete njezine brojne pozitivne učinke, a s obzirom na to da će od nje profitirati i beba, meditacija postaje dobitna kombinacija u trudnoći!