Kad nakon poroda dovedete novorođenče kući, vjerojatno će biti perioda kad ćete se osjećati iscrpljeno, pod stresom i preopterećeno. Jedan od najvažnijih načina da smanjite stres jest da se dobro brinete o sebi, to jest da se nastavite zdravo hraniti kao u trudnoći, uzimate puno tekućine, ostanete tjelesno aktivni i da se odmarate što je više moguće.

Evo još nekih savjeta iz Vodiča za zdravu prehranu Klinike Mayo koji vam mogu pomoći da prebrodite poslijeporođajno razdoblje.

[PROČITAJTE JOŠ: Namirnice koje pomažu oporavku tijela nakon poroda]

Osigurajte pomoć

Prihvatite pomoć prijatelja i rodbine i nemojte se bojati pitati za pomoć. Napravite popis poslova koji trebaju biti napravljeni tako da imate već pripremljene zadatke ako netko ponudi pomoć. Većina ljudi voli pomoći oko kuhanja, obavljanja kućanskih poslova ili čuvanja bebe.

Izađite na zrak

Biti vezan za kuću s uplakanom bebom i tako iz dana u dan može svakoga dovesti do ludila. Otiđite s bebom u šetnju  ili pronađite nekoga tko će paziti na bebu nekoliko sati dok ste vi vani.

Pojednostavite

Održavati kuću čistom ne mora sad biti prioritet. Dovoljno se odmarati i briga oko sebe važniji su nego imati kuću bez ijedne mrljice. Prihvatite malo nereda u svom životu. Tijekom obroka, koristite prečice kao što su papirnati tanjuri, zamrznuta večera ili dostava hrane.

Izbjegavajte osjećaj krivnje

Mnoge mame postaju stručnjaci u osjećaju krivnje. Zapamtite da se možete samo maksimalno truditi. Ne postoji savršen roditelj ili savršeno dijete. Učite na pogreškama i pokušajte biti bolji sljedeći put.

Uvedite neku rutinu

Premda će se bebini ritmovi spavanja i hranjenja značajno mijenjati u prvoj godini života, pokušajte svoj život uskladiti s dnevnim ritmom bebina života. Pokušajte da vaše novorođenče spava i jede u isto vrijeme svakog dana.

Odvojite vrijeme za vlastitu njegu

Lakše ćete se nositi s beskrajnim zahtjevima bebe ako odvojite nekoliko sati za sebe svakoga tjedna. Dogovorite se sa svojim partnerom, prijateljem ili rođakom da pazi na bebu dok vi ručate s prijateljima ili planirate poseban izlazak. Pokušajte svakoga dana raditi nešto što vas veseli. Otiđite u šetnju, pročitajte knjigu, pišite, crtajte ili slušajte glazbu.

Odvojite vrijeme za vezu ili brak

Nađite načine da zajedno provodite vrijeme s bebom ili bez nje. Razgovarajte s partnerom o svojim osjećajima, uključujući i osjećaje ljutnje, frustracije i tuge.

Povežite se s drugim roditeljima

Sprijateljite se s drugim roditeljima. Održite kontakt s osobama koje ste upoznali na tečaju za trudnice ili se upišite na tečaj roditeljstva.

[PROČITAJTE JOŠ: Problemi o kojima se nakon poroda rijetko govori]