Udruga roditelja „Korak po korak“ pokreće novu kampanju osvješćivanja mladih o važnosti odgovornog spolnog ponašanja. Okosnica su kampanje dva kratka filma s mladima u glavnim ulogama, u kojima se podsjeća na važnost korištenja zaštite prilikom spolnih odnosa i testiranja na spolno prenosive bolesti.

Povod su ovoj kampanji posljednji službeni podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koji pokazuju da je tijekom 2016. godine rodilo 259 djevojaka mlađih od 17 godina te 814 djevojaka u dobi od 18 i 19 godina. Uz to, 180 djevojaka odlučilo se na prekid trudnoće.

“Tabu tema” i “Mama je mama”

Projekt „Tabu tema“ orijentiran je prvenstveno na sprečavanje rizičnog spolnog ponašanja mladih i pojave maloljetničkih trudnoća, dok se u projektu „Mama je mama“ pruža intenzivna psihosocijalna potpora maloljetnim trudnicama i roditeljima te im se pomaže u prevladavanju izazova s kojima se suočavaju.

Program „Mama je mama“ provodi se od 2005. godine i u okviru njega dosad je provedeno više od 2.000 individualnih savjetovanja, preko 500 sastanaka malih edukativnih grupa i grupa podrške te je obuhvaćeno više od 600 maloljetnih trudnica. Jedini je program namijenjen maloljetnim trudnicama i roditeljima na području cijele Hrvatske, a počiva na načelima dostupnosti informacija, slobodi samostalnog odlučivanja te uvažavanju prava na izbor.

Aktivnosti programa uključuju informiranje, prevenciju, edukaciju i savjetovanje psihologa, socijalnih radnika, pravnika i ginekologa. Informacije i savjeti mladima su dostupni na portalu www.maloljetni-roditelji.net, koji bilježi preko 50.000 posjeta godišnje i više od 130.000 pregleda stranice. Osim na portalu, mladima je na raspolaganju i savjetovalište u Zvonimirovoj ulici 21 u Zagrebu, otvoreno 2015. godine.

Brojne aktivnosti projekta „Mama je mama“ provode se u partnerstvu s različitim institucijama i organizacijama, poput Dječjeg doma Zagreb, Klinike za dječje bolesti Zagreb, Centra za socijalnu skrb Zagreb, Grada Zagreba, Studijskog centra socijalnog rada i drugih.

Na konferenciji „Održivi razvoj i ravnopravnost spolova: Uloga obiteljske politike i primjeri dobre prakse“, održanoj 2016. u Amsterdamu u organizaciji Konfederacije obiteljskih organizacija Europske unije (COFACE Families Europe) i UN Focal Point on the Family, aktivnosti projekta „Mama je mama“ predstavljene su kao primjer dobre prakse.

(Izvor: Udruga roditelja “Korak po korak”)