Trudnoća je uzbudljivo razdoblje koje donosi brojne promjene na tijelu, neke očekivane, neke neočekivane, a neke i pomalo neobične. Jedna od neočekivanih, ali i pomalo neobičnih jest rast tamne crne linije po sredini trbuha od stidne kosti do pupka. Riječ je o Linea negri. Tamna linija pojavljuje se po sredini trbuha u otprilike polovici trudnoće, ali se ne pojavljuje kod svake trudnice. Ono što je zanimljivo jest da je ta crta uvijek prisutna na našim trbusima, ali postaje vidljiva tek i samo u trudnoći.

Što je Linea negra?

Riječ je o liniji – crti koja se proteže horizontalno preko sredine trbuha na mjestu gdje se spajaju tkiva trbušnih mišića. Taj dio na latinskom poznat je kao Linea alba odnosno “bijela linija”. Za vrijeme trudnoće i s rastom trbuha mišićni dio se rasteže kao i Linea alba te linija počinje tamniti, a s tamnjenjem linija se preimenuje u Linea negru odnosno “crnu liniju”. Crta se obično proteže od stidne kosti do pupka, a u nekim slučajevima sve do početka rebara.

Za vrijeme trudnoće tijelo proizvodi veće količine estrogena, što utječe i na povećanu proizvodnju melanina. Melanin je pigment koji utječe na tamnjenje kože, a za vrijeme trudnoće može utjecati i na tamnjenje područja oko bradavica (areola), usana te klitorisa.

Kada se pojavljuje linea negra?

Osim što je poznato da tijelo proizvodi veće količine melanina te time utječe za tamnjenje spomenutih dijelova tijela, a time i na mogućnost tamnjenja Linee albe, pravi razlog njezina tamnjenja nije poznat. Kod većine žena do tamnjenja dolazi u drugom tromjesečju, iako može i ranije. Iako se zove “negra” odnosno “crna”, linija i nije zapravo crna, već tamno smeđa i širine od pola do jednog centimetra. Kako trudnoća primiče kraju tako je i linija tamnija.

Može li se spriječiti?

Ne može. Ne postoji način sprječavanja pojavljivanja ove crte i smatra se prirodnom pojavom u trudnoći. Nakon poroda, linija s vremenom izblijedi i nestane, a njezina trajna pojava ostaje u iznimno rijetkim slučajevima.

Ukazuje li pojava Linee negre na spol djeteta?

Već stoljećima pojava (ili ne pojava) Linee negre veže se uz predviđanje spola djeteta. Ako se linija proteže od stidne kosti i završava na pupku – nosite djevojčicu, odnosno ako se nastavlja sve do početka rebara nosite – dječaka. Dok drugi mit predviđanja spola kaže; “samo trudnice koje nose dječaka imaju Lineu negru“. Iako su ovakva predviđanja uvijek zabavna, nije im potrebno obraćati previše pažnje, jer svaka trudnoća donosi 50% šanse za rođenjem djevojčice i 50% šanse za rođenjem dječaka.

Što ako se Linea negra u trudnoći ne pojavi?

Linija nije vidljiva kod svih žena tijekom trudnoće, što ne znači da nije tamo. Ako imate blijedu odnosno izrazito svjetlu kožu vjerojatnije je da se linija neće primijetiti jer nije potamnila. Unatoč tome što organizam proizvodi veće količine estrogena i melanina tijekom trudnoće, kod ljudi svjetlije kože čak ni veća količina tijekom trudnoće nije dovoljna za tamnjenje linije.

Važno je znati da Linea negra nema nikakav utjecaj na zdravu trudnoću ili utjecaj na razvoj djeteta. Ona je samo reakcija organizma na pojačan rad hormona u trudnoći.