Devet mjeseci trudnoće i nekoliko mjeseci nakon trudnoće jedini su period kada zdrava žena nema mjesečno menstrualno krvarenje. Uz sve druge promjene u trudnoći koje često znaju biti bolne i teške, ovo je jedna od rijetkih promjena kojoj se žene zapravo i vesele. No što ako uz trudnoću ipak dolazi do menstrualnog krvarenja? Je li menstrualno krvarenje normalno u (ranoj) trudnoći i radi li se uopće o menstrualnom krvarenju? Brinu li se žene s pravom kad vide krvave mrljice na donjem rublju?

Ma koliko nas to plašilo i tjeralo u očaj, svako vaginalno krvarenje u bilo kojem periodu života, ukazuje da se nešto događa u hormonalnom i/ili urogenitalnom sustavu i ne treba ga nikada uzimati olako ili zdravo za gotovo. Kada test za trudnoću bude pozitivan, kod žene se mogu javiti razne vrste krvarenja, ali ne radi se o menstruacijskom krvarenju. Taj termin koristi se za krvarenje koje je dio ciklusa u odsustvu trudnoće. Krvarenje tijekom trudnoće naziva se jednostavno – krvarenje.

Prema nekim statistikama, krvarenje u ranoj trudnoći javlja se kod trećine trudnica i u najvećem broju slučajeva je bezopasno.

Ono što trudnica treba učiniti ako se krvarenje javi je:

– Obavezno nositi uložak kako bi mogla pratiti kada se krvarenje javlja, koliko dana traje, koliko je obilno, o kakvoj se krvi radi (svježoj i jarko crvenoj, zgrušanoj i smećkastoj i sl.), a kako bi o svemu mogla što detaljnije obavijestiti svog ginekologa.

– Nikako ne smije nositi tampone zbog mogućih infekcija.

– Treba izbjegavati bilo kakva seksualna pomagala koja ulaze u vaginu, također zbog potencijalnih infekcija koje mogu biti kobne u prvim tjednima trudnoće.

– Treba kontaktirati ginekologa i konzultirati se o daljnjim koracima.

Mogući uzroci vaginalnog krvarenja tijekom trudnoće

U prvom tromjesečju trudnoće žena može imati česta krvarenja koja mogu i ne moraju ukazivati na neki zdravstveni problem. No krvarenja u drugom i trećem tromjesečju svakako zahtijevaju detaljan pregled kod ginekologa jer u najvećem broju slučajeva jesu povezana s nekom komplikacijom i problemom.

Mogući uzroci krvarenja u prvom tromjesečju trudnoće

Implantacijsko krvarenje
Tijekom prvih 6-12 dana od začeća, žena može vidjeti mrlje od krvi na donjem rublju, no to je zapravo dobra vijest i pokazatelj da je došlo do oplodnje jajne stanice te njezine implantacije u stjenku maternice gdje će se dalje razvijati plod. Mnoge žene ovu vrstu krvarenja zamijene s normalnom menstruacijom, posebno ako ne sumnjaju na trudnoću i još nisu mogle napraviti test. Međutim, za razliku od menstruacijskog krvarenja, implantacijsko u pravilu traje od nekoliko sati do dva dana. Krv je svijetlo-crvena (ružičasta) ili smeđa.

Spontani pobačaj
Kada vide da je došlo do krvarenja, žene najčešće budu preplavljene strahom, iako vaginalno krvarenje ne mora nužno značiti da je došlo do pobačaja. Kako bi se potvrdilo je li krvarenje posljedica spontanog pobačaja, trebat će ultrazvučni pregled kod ginekologa. Oko 15 do 20 posto žena prolazi kroz traumu spontanog pobačaja , ali 30 posto žena krvari u prvom tromjesečju bez nekog konkretnog uzroka. Ako se radi o spontanom pobačaju, žena će osjetiti grčeve u abdomenu, a u krvi će biti komadići tkiva. Ono što žena treba imati na umu je da se spontani pobačaj ne može spriječiti.

Pobačaj u prvom tromjesečju trudnoće

Ektopična trudnoća
Ektopična trudnoća je svaka trudnoća koji nastaje nasađivanjem (implantacijom) oplođenog jajašca u tkivo izvan za to predviđenog mjesta (endometrija tijela maternice), najčešće u jajovodu. Javlja se kod jedne na 600 trudnica, a posljedice su uglavnom spontani pobačaj zbog puknuća jajovoda. Simptomi su jaki grčevi u donjem dijelu abdomena, vaginalno krvarenje, niske razine hormona hCG.

Molarna trudnoća
Jednostavnim rječnikom rečeno, molarna trudnoća je oblik abnormalne trudnoće tijekom koje se maternica puni mjehurićima, odnosno malenim bjelkastim cisticama koje se na ultrazvuku vide kao grozdaste strukture. To tkivo stručno se naziva hidatiformna mola. Istovremeno ne dolazi do razvoja embrija, odnosno fetusa, zbog kromosomskih poremećaja prilikom oplodnje. Simptomi molarne trudnoće su: povraćanje, mučnina, povećanje volumena maternice zbog rasta cisti, visoke razine hormona hCG, vaginalno krvarenje i nerazvijanje fetusa.

Infekcija
Bakterijske infekcije u vaginalnom području ili na grliću maternice mogu izazvati krvarenje u prvom tromjesečju trudnoće. Također, ponekad se krvarenje javlja nakon spolnog odnosa ili u slučaju spolno prenosivih bolesti (gonoreja, herpes, klamidija itd.)

Promjene na grliću maternice
Osim hormonalnih, u ranoj trudnoći događa se i mnoštvo fizičkih promjena jer se tijelo mora preoblikovati i prilagoditi kako bi “othranilo” bebu kroz narednih devet mjeseci. Prve promjene događaju se u maternici koja postaje jače prokrvljena, a time i grlić maternice. Kod spolnog odnosa ili uzimanja papa testa, odnosno već kod laganog dodira grlića, on može prokrvariti.

Mogući uzroci krvarenja u drugom i trećem tromjesečju trudnoće

Preuranjeni porod
Nekoliko dana prije poroda i prvih trudova iz rodnice ispada tzv. sluzni čep, odnosno nakupina sluzi koja se sakuplja za vrijeme trudnoće u cervikalnom kanalu. Glavna zadaća mu je zaštititi maternicu i blokirati ulazak bakterija kroz cerviks odnosno grlić maternice. Moguće je da će njegovo ispadanje potrajati danima u obliku iscjetka ili će ispasti odjednom, a uz sluz većina žena primjećuje i krv. Ako se sve navedeno dogodi prije 37. tjedna trudnoće, obavezan je hitan pregled liječnika.

Abrupcija (prijevremeno odljuštenje) posteljice
Abrupcija posteljice je prijevremeno odljuštenje normalno smještene posteljice od stjenke maternice koje se umjesto nakon poroda zbiva tijekom trudnoće. Na području na kojem se posteljica oljuštila maternica krvari. Krv može izlaziti kroz vrat maternice i van iz rodnice (vanjsko krvarenje) ili se može nakupljati iza posteljice. Simptomi ovise o stupnju odljuštenja i količini izgubljene krvi te uključuju krvarenje na rodnicu, iznenadnu, trajnu ili grčevitu bol u trbuhu te bolnost trbušne stjenke na pritisak. Dijagnoza se obično potvrđuje ultrazvučnom pretragom.

Placenta previa ili predležeća posteljica
Placenta previa je izraz koji se koristi kada se posteljica nalazi vrlo blizu, djelomično ili potpuno pokriva ušće vrata maternice. Uobičajen je znak predležeće posteljice bezbolno krvarenje, obično prije 28. tjedna trudnoće, ali najčešće između 34. i 38. tjedna. Dijagnoza se obično potvrđuje ultrazvukom. Najveći rizik za dijete je prijevremeni porod. Dijete je također izloženo visokom riziku zastoja u razvoju, jer posteljica ne može osigurati dovoljno hranjivih tvari potrebnih za razvoj djeteta.

Ruptura (puknuće) maternice
Ruptura maternice može nastati za vrijeme poroda, a vrlo je česta kod žena s ožiljcima maternice (npr. zbog carskog reza, operacije maternice ili infekcije maternice), ali i nakon teške ozljede abdomena. Simptomi su jaka abdominalna bol, prestanak kontrakcija, gubitak tonusa uterusa, blago do umjereno vaginalno krvarenje, fetalna bradikardija ili gubitak srčane akcije.

Kada kontaktirati liječnika?

Bilo koja vrsta krvarenja tijekom trudnoće dovoljan je razloga da se posavjetujete s liječnikom i s njime podijelite svoje brige. No obavezna liječnička intervencija preporučuje se ako:

– Osjećate jake grčeve i bol u abdominalnom području
– Krvarenje traje duže od 48 sati
– U krvi primjećujete komadiće tkiva
– Osjećate vrtoglavicu i nesvjesticu
– Imate visoku temperaturu
– Osjećate da nešto nije u redu čak i ako krvarenje nije obilno