Trudnice koje naglo prestanu pušiti i kao pomoćnu terapiju koriste nikotinske žvakače ili flastere, štete razvoju svoje nerođene bebice, kažu znanstvenici. Fetus u trbuhu apsorbira ovaj opasan otrov, a beba kasnije u životu može imati velikih problema s visokim krvnim tlakom i bolestima srca.

Znanstvenici sumnjaju kako nikotin uzrokuje formiranje štetnih kemikalija u krvnim žilama beba dok su one još u majčinu trbuhu. Te kemikalije poznate su pod nazivom reaktivne čestice kisika, a trajno oštećuju krvne žile na način da krvožilni sustav ne funkcionira normalno, a što u konačnici dovodi do visokog krvnog tlaka i problema sa srcem.


Ženama koje su ovisne o cigaretama, snažno se savjetuje da prestanu pušiti u trudnoći. Pušenje u trudnoći može izazvati Sindrom iznenadne dojenačke smrti, preuranjeno rođenje, deformacije i razna druga oboljenja kod novorođenčeta te tijekom odrastanja djeteta.


Liječnici ne preporučaju uzimanje nikotinskih žvakača ili flastera i savjetuju jednostavno odbacivanje cigarete bez ikakvih nadomjestaka. Isto tako, na pakiranjima i na deklaracijama žvakača i flastera trebalo bi jasno biti istaknuto da se ne preporučaju trudnicama te ljudima koji imaju problema sa srcem, jetrom i bubrezima.


Ipak, ukoliko to ne piše na deklaracijama i uputama, imajte na umu da je bilo kakvo unošenje nikotina u organizam tijekom trudnoće, jednostavno štetno za vašu bebu.


Zanimljivo je da je američka Vlada dozvolila uklanjanje spomenutih upozorenja na pakiranjima žvakača, flastera, inhalatora i drugih nikotinskih pomagala, s objašnjenjem da je rizik za zdravlje bebe puno manji, no što bi bio da majka nastavi pušiti. Sve zajedno nema puno smisla, jer nikotin iz žvakača i flastera svejedno ulazi u bebin krvotok.


Nikotin izaziva smetnje u sazrijevanju funkcije posteljice i/ili intrauterini manjak kisika (fetalna hipoksija) koji su razlog toksičkog djelovanja pušenja. Nikotin sužava krvne žile, smanjuje protok krvi kroz posteljicu, te izaziva porast krvnog tlaka i u nerođenog djeteta.


Krvni tlak povisuje rizik od srčanog udara i stvara dodatni pritisak na krvne žile i srce.


Dr. DaLiao Xiao sa Loma Linda University School of Medicine u Kaliforniji kazala je: “Pronašli smo vrlo jasnu vezu između pušenja ili korištenja nikotinskih flastera i žvakača i dugotrajnih zdravstvenih oštećenja kod djeteta”. Drugim riječima, osim trenutnih oštećenja zdravlja fetusa, postoji i niz dugotrajnih zdravstvenih posljedica.


Nije poznato koliko trudnica koristi žvakače ili flaster kao pomoć u prestanku pušenja.
Zdravstveni djelatnici savjetuju buduće majke da si u prestanku pušenja pomognu metodama koje ne uključuju nikotin.