Promatrajući promjene u svojeme tijelu. Promjene na koje dosad možda uglavnom niste obraćali pozornost. Majka Priroda svaki mjesec šalje znakove koji nagovještavaju ovulaciju. Točno vrijeme ovulacije i trenutka kad će jajna stanica biti spremna za osvajanje presudno je važno za začeće. Iako je najbolje imati spolni odnos na dan ovulacije, jajna stanica može biti oplođena čak i ako ste spolni odnos imali nekoliko dana prije ovulacije.

Menstrualni ciklus

Druga polovica vašeg mjesečnog menstrualnog ciklusa – razdoblje između ovulacije i početka sljedeće mjesečnice prilično je predvidljivo jer ne traje dulje od 16 dana. Najčešće između 12 i 14 dana. Ako mjesečnicu dobivate 30 dana nakon početka prethodne, ovulacija se vjerojatno događa na polovici vašega ciklusa, tj. između 14. i 18. dana. Ako su vam mjesečnice neredovite, saznanja o plodnim danima nećete moći izvući iz mjesečnog ciklusa.

Bazalna tjelesna temperatura

U prvom dijelu ciklusa, prije ovulacije dominira estrogen. Ovulacija izaziva porast količine progesterona koji pomaže pripremi vaše maternice za oplođenu jajnu stanicu. S porastom razine progesterona događa se porast vaše tjelesne temperature za otprilike pola stupnja. Ako bilježite bazalnu tjelesnu temperaturu dan ili dva nakon ovulacije primijetit ćete njezin porast. Bazalnu temperaturu treba mjeriti rano ujutro, nakon najmanje tri do pet sati spavanja i prije no što ustanete tijekom nekoliko mjeseci.

Vaginalni isjedak

Jeste li ikada primijetili da su vam gaćice katkad vlažne i mokre? Posrijedi je vaginalni iscjedak ili cervikalna sluz koja spada u jedan od najdjelotvornijih načina praćenja vlastite plodnosti. Cervikalna sluz mijenja se u svakoj fazi ciklusa. Ako želite povećati šansu za trudnoćom, cervikalna sluz mora biti skliska, rastezljiva, prozirna, konzistencijom slična bjelanjku. Takva sluz je najplodnija te govori da se događa ovulacija. Imajte na umu da je kvaliteta cervikalne sluzi važnija od kvantitete. Isto tako, plodnu cervikalnu sluz nemojte pogrešno poistovjetiti s vlažnim, skliskim osjetom koji se pojavi kad se uzbudite. Cervikalnu sluz osjećate ili je možete opaziti cijeloga dana i ostaje na prstu dok je ne obrišete.

Promjene na tijelu

Položaj vrata maternice ima presudnu ulogu ne samo u trudnoći, nego i nastojanju da ustanovite kako da zatrudnite. S približavanjem ovulacije, vrat maternice se podiže, blago otvara i omekša što omogućuje lakši prolazak spermija na putu prema jajnoj stanici.

Neke žene u vrijeme ovulacije osjećaju blagu bol u donjem dijelu trbuha ili nabubrenost vulve i stidnih usana, najčešće na strani na kojoj se odvija ovulacija. Manji broj žena opaža lagano krvarenje na sredini ciklusa, na dan ovulacije. Krvarenje je prouzročeno naglim padom estrogena neposredno prije ovulacije te u tom trenutku nedovoljnom količinom progesterona za održavanje sluznice maternice.

(Izvor: Što očekivati prije trudnoće, Heidi Murkoff i Sharon Mazel)

Kako do zdrave trudnoće?