Jedna od velikih briga za novopečene i buduće roditelje svakako su dječja kolica u kojima će ponosni mama i tata prvi puta prošetati svoje malo zlato. Danas na svu sreću postoji velik izbor na tržištu gdje svatko može odabrati model po vlastitim potrebama i željama, a naravno i cijenama. Preporuka nekog poznanika svakako je dobra nit vodilja, no kolica koja odgovaraju nekim drugim roditeljama i bebama ne moraju biti najbolji izbor za vas.

Prilikom kupovanja kolica imajte na umu to da će vaša beba ubrzo biti veća i teža. Možda je bolje u početku investirati više novaca pa kupiti kolica koja mogu poslužiti od najranijih bebinih dana pa do njihova korištenja kao kišobran kolica, otprilike do djetetove treće godine života. Bitno je znati da takva 3u1 kolica obično uključuju košaru za tek rođene bebe, zatim autosjedalicu do prve godine života i sjedalo sa naslonom. Naslon se može spustiti do kraja u vodoravni položaj tako da dijete može ležati, ali i u položaj u kojem dijete može normalno sjediti, pa se u tom slučaju kolica koriste kao tzv. kišobran kolica.


Ako kupujete kolica za prvo dijete procijenite da li su ona dovoljno kvalitetna da izdrže i za drugo, možda i treće dijete. Nadalje je bitno i to gdje ćete kolica najviše koristiti. Ako živite u gradu i okruženi ste asfaltiranim površinama i popločenim puteljcima možete si dopustiti kupnju kolica sa manje kvalitetnim kotačima jer u gradskim šetnjama ili u kupovini u trgovačkim centrima nećete imati potrebu za amortiziranjem trešenja.


Skuplja i kvalitetnija kolica će svakako biti bolji izbor ukoliko ćete biti u prilici izvoditi svoju bebu u šetnje po prirodi ili neasfaltiranim puteljcima.  Kolica biste morali moći gurati bez velikog napora i bez problema skretati lijevo ili desno pridržavajući ih samo jednom rukom. Kotači koji se pomiču u svim smjerovima svakako doprinose lakoći upravljanja. Obično su veći gumirani kotači udobniji pa je s takvim kolicima lakše upravljati po neravninama. Sigurnosne kočnice se podrazumijevaju.


Naš je prijedlog da se u kupnju kolica svakako uključi i tata ili osoba koja će koristiti kolica redovito jer se može dogoditi da kolica nemaju mogućnost podešavanja ručki po visini što može biti problem višim osobama koje će se u tom slučaju saginjati i udarati nogama u stražnje kotače kolica. Stoga isprobajte kolica već u trgovini kako kasnije ne bi postojalo ništa što bi moglo umanjiti vašu sreću i uživanje u šetnji sa vašom malom bebom.


Ako živite na lokaciji gdje će vam biti potrebno korištenje automobila svakako provjerite težinu i gabarite sklopljenih kolica kako se ne bi dogodilo da Vam ona ne stanu u prtljažnik automobila. Vrlo je bitno da ih je lako i sklopiti i rasklopiti jer ćete se mnogo puta naći u situaciji da ih spremate i vadite van iz auta i po nekoliko puta dnevno, vjerojatno oboružani s pretrpanom dječjom torbom i gomilom zvečki i plišanih medvjedića. U tim ćete trenucima biti sretni jer ste na vrijeme bili pažljivi i odabrali najbolje za sebe i bebu.


Sigurnosni pojasevi na kolicima moraju biti opremljeni kopčama koje se daju precizno i čvrsto zakopčati kako biste bili bezbrižni da je vaše dijete sigurno u njima. Čak se preporuča da kolica na tri kotača svakako imaju pojaseve koji se kopčaju u pet točaka jer se pretpostavlja da ćete takva kolica koristiti na neravnom terenu i da će ona biti nestabilnija od onih na četiri kotača. Kopče moraju biti dovoljno čvrste da ih vaše dijete ni slučajno ne može otkopčati.


Također se na nekim kolicima ručka može prebaciti na drugu stranu pa imate mogućnost voziti dijete da ono bude okrenuto ili prema vama ili prema naprijed što je zgodno, jer kada je dijete maleno, htjeti ćete ga imati na oku, dok će već većem djetetu biti zanimljivije gledati ispred sebe.
 
Što se tiče lakoće održavanja kolica obratite pozornost da se sve platnene navlake mogu skidati i oprati. Time ćete osigurati higijenu u danima kada će vaša beba već dovoljno odrasti da je možete hraniti u kolicima.
Od ostale praktične popratne opreme svakako je zgodno imati krov koji će dijete štititi od sunca, vjetra i učiniti vožnju ugodnom. Navlaka za kišu i posebne navlake za nogice za zimu ili snijeg su odlična oprema u zimsko vrijeme.