Mnoge se trudnice pitaju kada će osjetiti bebine pokrete po prvi put. Činjenica je da se bebe u trbuhu počinju kretati već tijekom prvog tromjesečja, točnije – oko osmoga tjedna. Pa ipak, ovo trudnice ne osjete, jer beba je u ovoj fazi jako mala. Zato treba pričekati da malo ojača i naraste, kako biste počeli osjećati udarce i pokrete.

Prvi pokreti

Većina žena prve pokrete osjeti između 18. i 20. tjedna trudnoće, a oni su nalik leptirićima u trbuhu. Neke mame, pak, ne osjete ništa do kasnijih tjedana trudnoće, a to ovisi o položaju posteljice. U drugoj, i svakoj sljedećoj trudnoći, mame te pokrete osjećaju puno prije, dijelom i zato što već znaju kakav je to osjećaj.

Kako beba postaje veća i jača, tako su i kretnje osjetnije. Tijekom vremena pokreti će postati češći i namjerni. Beba, baš kao i mama, ima vrijeme odmora i razdoblje aktivnosti. I najvjerojatnije vam se raspored neće baš poklapati. Kada se mama spusti kako bi se odmorila ili naspavala, uglavnom bebe krenu sa svojim akrobacijama i ne daju mami mira za odmor.

Oko 24. tjedna bebe znaju početi i štucati. To može biti malo čudan osjećaj, ali obično ne traje dugo. Kako bebi postaje sve više skučeno u maternici, pokreti postaju manje učestali – salta koja do tad izvode prestaju, ali ćete zato osjetiti udarce dok se beba pokušava smjestiti u udoban položaj.

Povezivanje

Neke žene svjedoče da tek prvi pokreti bebe za njih učine trudnoću stvarnom. Kada se beba okreće, znate da je budna i ovo je dobra prilika da se počnete povezivati. Možete razgovarati sa svojim trbuhom kako bi se beba počela navikavati na vaš glas. A to je dobra prilika i da se tata počne poveže s bebom. Dozvolite mu da opipa vaš trbuh dok se beba kreće i potaknite ga na razgovor s bebom. Osim majki, i mnogi su očevi posvjedočili koliko je poseban osjećaj kada su po prvi puta osjetili bebine udarce.

Smanjeni fetalni pokreti

Primijetit ćete da je beba uspostavila svoju rutinu kretanja. Svaka je beba različita, ali brzo ćete naučiti rutinu svoje. Nema potrebe da zapisujete svaki udarac, ali obratite pozornost na uobičajeno vrijeme kada je dijete aktivnije. Ako primijetite da određeno vrijeme ne osjetite bebine pokrete i udarce, možda i zaista postoji razlog za brigu.

Liječnici i primalje obično preporučuju da pokrete bebe počnete brojati oko 28. tjedna. Do tada ćete već biti upoznati s bebinom rutinom, pa ćete moći i primijetiti eventualne promjene u bebinoj aktivnosti, te ih po potrebi i prijaviti liječniku.

Bilježite udarce

Za brojanje udaraca odaberite doba dana kada je vaše dijete obično aktivno. Pokušajte da to bude otprilike u isto vrijeme svaki dan. Većina žena smatra da je najbolje vrijeme oko pola sata do sat vremena nakon večere, jer su tada bebe najaktivnije. Pronađite udobno mjesto za sjesti ili leći, smjestite se te bilježite bebine pokrete.

Možete i koristiti neku od mnogo aplikacija za bilježenje pokreta. Ako u periodu kada ste navikli osjetiti bebu, primjećujete da pokreti izostaju – pokušajte ju probuditi čašom soka, tako da pojedete nešto slatko ili se malo prošetate. Nakon što probudite bebu, možete nastaviti s ponovnim brojanjem.

Ako primijetite značajan porast ili smanjenje kretanja u odnosu na bebine normalne dnevne aktivnosti, nazovite svog liječnika za daljnje savjete i upute. Ako ste zbog bilo čega zabrinuti, slobodno uvijek kontaktirajte liječnika. Nemojte čekati do sljedećeg zakazanog termina jer mislite da je vaša zabrinutost blesava.

Zdravstveni djelatnik koji prati vašu trudnoću može vas staviti na promatranje. On će slušati otkucaje srca vaše bebe, te provjeriti razvija li se beba dobro. U većini slučajeva sve s bebom bude u redu, samo je malo pospana.