O dojenju se danas mnogo govori, a postoje i brojne skupine koje potiču novopečene majke na ovo najprirodnije i najzdravije hranjenje novorođenog djeteta. Tek rođene bebe odmah imaju refleks sisanja i gutanja. Od prvog dana trudnoće započinje priprema organizma trudnice na proces dojenja. Na samom početku trudnoće dolazi do povećanja grudi i širenja mliječnih žlijezda što je najčešće praćeno bolnošću na dodir i osjećajem nelagode. No, osim surovih činjenica, o dojenju postoji mnoštvo zanimljivih anegdota s kojima ste se možda već i susretali, a možda su vas zbunile
ili uznemirile.

1.) Mitovi i zanimljivosti vezani uz dojenje

Možda ste još prije trudnoće čuli zanimljivosti kako za vrijeme dojenja pojačano rastu dlake na nogama ili da će vam bradavice potamniti. No, takve moguće nuspojave prestat će vas zabavljati već nakon prvog tromjesečja. Istina je da dojenje u praksi donosi brojna iznenađenja i teško da će uvijek biti sve po “knjizi”.

2.) Važno je imati podršku partnera i okoline

Kao i u svemu vezanom uz trudnoću i povećanje obitelji, važno je imati podršku i pomoć partnera. Istraživanja su pokazala kako žene koje nemaju podršku partnera ili okoline vjerojatno ni neće dojiti. Ako okolina ne prihvaća dojenje, potrebno je upotrijebiti argumente koji idu u korist dojenja, a osim što dojenje majčinim mlijekom daje najprirodniju i optimalnu prehranu za dijete i utječe na njegovo zdravlje, štiti novorođenče od infekcija, sprječava razvoj alergijskih bolesti, ali stvara i čvrstu emotivnu vezu između majke i djeteta.

3.) Dojenje oslobađa stres, a majke postaju odvažnije

Dojenje je dobro i za majku. Dojenjem se majka oslobađa stresa, što pogoduje općenito boljem stanju i lakšem savladavanju svakodnevnih obaveza, sveukupnom zdravlju trudnica te olakšava brigu za dijete.

4.) Grudi mogu ponekad raditi i smiješne stvari

Pred kraj trudnoće i u početnim danima dojenja, vaše grudi će biti ogromne. Normalno je da se grudi za vrijeme trudnoće povećaju za 2 puta. Između hranjenja, ponekad nekontrolirano procuri mlijeko, ali nema potrebe za paničarenjem. Kako savjetuju brojni stručnjaci, a mnoge mame su već proučile u praksi, prvi tjedni dojenja i života s vašim djetetom mogu biti puni humora i smiješnih situacija, a tako ih i doživljavajte.

5.) Dojenje potiče spavanje i kod mame i kod bebe

Brojne bebe zaspe za vrijeme dojenja, no spavanje za vrijeme dojenja nije novost ni za majke. Kada doji, majčino tijelo otpušta hormon sreće oksitocin, koji utjeće na ponašanje i opuštanje tijela. Kako je ljudsko tijelo savršeni mehanizam, a nove mame imaju nedostatak sna, ono je tako programirano da se na prirodni način opusti, a potom i utone u san.

6.) Bez sapuna, molim

Vaše grudi će biti poprilično izranjavane i nadražene samim činom dojenja, pa je potrebno obratiti posebnu pažnju njezi. Nije preporučljivo grudi za vrijeme tuširanja prati sapunima zato što će dodatno isušiti kožu što bi moglo dovesti do neugodnog pucanja bradavica. Preporučljivo je lagano pranje toplom vodom.

7.) Recite ne alkoholu

Cijele ste trudnoće izbjegavali popiti i najmanju trunčicu alkohola, no izbjegavanje se mora nastaviti i za vrijeme dojenja jer alcohol iz vaše krvi prelazi u mlijeko. Sve što popijete ili pojedete ubrzo će biti i u vašem mlijeku. Ako i popijete nešto alkoholno, važno je znati da trebate napraviti minimalnu pauzu
od 3 sata do ponovnog dojenja. Ako je bebi potrebno hranjenje u razmaku manjem od 3 sata imajte na umu da na vrijeme uskladištite mlijeko ili koristite zamjensku formulu.

Osim toga, ako imate probleme s manjkom mlijeka nije preporučljivo konzumirati alkohol jer bi mogao dodatno utjecati na smanjenje količine mlijeka.

8.) Nema straha od zubića

Brojne mame plaše se opasnosti od mogućeg djetetova ugriza. No, razloga za strah nema, jer djeca nagonski cuclaju, ali ne grizu. Do grizenja može doći tek kada se beba do kraja najede ili nestane mlijeka, a nastavi “igru” s bradavicom. Zato majke trebaju biti na oprezu i jednostavno ne dopustiti da do te igre dođe.

9.) I dalje možete jesti za dvoje

Dojenje od vas zahtijeva dodatnu energiju i snagu. Kako bi mogli proizvesti dovoljno mlijeka i u potpunosti prehraniti bebu, dnevno vam je potrebno minimalno 500 kalorija više. Kako bi beba putem mlijeka primala zdrave i nutritivno vrijedne sastojke, vrlo je važno da se i vi isto tako hranite.

Jedite cjelovite žitarice, raznovrsno povrće i voće, a posebno hranu bogatu kalcijem. Mlijeko koje izlučujete bogato je kalcijem, stoga ako ne nadomjestite kalcij u organizmu, vaše tijelo će posegnuti za zalihama koje bi vas mogle ostaviti s nedostatkom tog minerala u organizmu. Ako vi osobno niste ljubitelj mlijeka, nadomjestite ga putem sira, jogurta, špinata ili tamnog listnog povrća kao i narančina soka.

10.) Vjerojatno nećete dobiti mjesečnicu

Mnoge mame uživaju u periodu dojenja još zbog jednog razloga: izostanka mjesečnice. Izostanak se događa zbog hormona prolaktina koji stimulira sintezu i izlučivanje mlijeka. U vrijeme dojenja podražaj bradavice je glavni stimulans sinteze i izlučivanja prolaktina, što znači da dojenje podržava laktaciju.

No, ako ne planirate odmah i drugu trudnoću, imajte na umu da možete zatrudnjeti bez obzira na neredovite mjesečnice, pa stoga razmislite o učinkovitoj kontracepciji. Liječnici savjetuju da se za vrijeme dojenja izbjegava oralna kontracepcijska zaštita na bazi pilula koje sadrže estrogen.

11.) Beba potiče laktaciju

Zalihe mlijeka se u organizmu povećavaju odnosno smanjuju ovisno o potrebama vašeg djeteta, pa stoga učestalo dojenje povećava količinu mlijeka u dojkama. Tako organizam osigurava dovoljne količine mlijeka. Osim toga, vaše dijete može potaknuti nastanak mlijeka putem refleksa, odnosno naučena ponašanja. Primjerice, kada dijete zaplače, organizam to shvaća kao “trenutak u kojem je vrijeme za započeti laktaciju”. Neke mame koje se zbog posla ili drugih obaveza udalje od djeteta, snime zvuk plača kako bi potaknule mlijeko za izdajanje. Zvuk plača nije uvijek toliko negativan za mame već ih i smiruje i olakšava im izdajanje. Osim toga, i sam pogled na sliku djeteta može potaknuti laktaciju.