Na listi mnogih neobičnih simptoma tijekom trudnoće, nalazi se i ježenje kože. Mnoge buduće majke, bez obzira koja je temperatura i kakvo je vani vrijeme, često osjete kako im se diže svaka dlačica na koži, lagane trnce, iznenadni osjećaj hladnoće i kratki napadaj drhtavice, odnosno ježenje kože. Trudnice se ne ježe zato što je vani hladno, ne ježe se zbog straha niti emocionalne reakcije. Jednostavno im se koža ježi bez nekog povoda i razloga.

Osim ježenja kože, trudnice osjete taj iznenadni i snažni osjećaj hladnoće koji vrlo brzo prođe. Osim što im je hladno, nema drugih simptoma prehlade, gripe ili bolesti koju povezujemo s osjećajem hladnoće.

Većina trudnica ježenje osjeća u prvom tromjesečju, posebno pred kraj dana ili kad su jako umorne. Kod nekih budućih mama, naleti smrzavanja izmjenjuju se s naletima vrućine. Čas im je hladno, čas vruće.

 

Zašto i kako dolazi do ježenja kože?

Naš mozak, usljed određene živčane reakcije (na emocije straha, uzbuđenja i sl.), šalje poruku malenim mišićima koji se nalaze na korjenu dlake, a koji se zovu Musculus Erector Pili te im je glavni zadatak da podižu dlake koje okružuju.

 

Što uzrokuje ježenje kože tijekom trudnoće?

Odgovor je kao i za sve drugo – hormoni. Nagle promjene u razinama hormona, posebno estrogena i progesterona, mogu uzrokovati tzv. valunge, odnosno osjećaje vrućine i hladnoće.

Liječnici znaju za taj simptom i smatraju ga potpuno normalnim, iako uzroke ne mogu u potpunosti objasniti.

 

Kada se treba zabrinuti?

Povremeno ježenje kože bez drugih simptoma je normalno. No ako osjetite, ako vam vaš organizam ili intuicija govore da to nije običan trudnički simptom, a posebno ako primijetite i neke druge teže simptome, potražite pomoć liječnika i pažnju ginekologa usmjerite na sljedeće:

(1) Štitnjaču. Naime, mnogi problemi sa štitnjačom po prvi puta se dijagnosticiraju upravo u trudnoći. “Napadaji” hladnoće mogu biti simptom bolesti ove žlijezde.

(2) Bubrege. Ponekad se infekcije bubrega povezuju sa simptomima sličnim ježenju i iznenadnim naletima hladnoće. No kod bubrežnih infekcija često su prisutni i drugi izraženi simptomi poput bolova, povraćanja, visoke temperature.

(3) Manjak željeza. Ovaj nedostatak vrlo se brzo i lako može utvrditi putem krvnog testa.