Američki znanstvenici usavršavaju test koji može identificirati spol djeteta već u 7. tjednu trudnoće. Znatiželjni roditelji diljem svijeta uskoro će moći vrlo rano saznati čekaju li dečka ili curicu iz vrlo jednostavnog krvnog testa. Do sada su budući mame i tate trebali čekati nekoliko mjeseci da preko ultrazvuka saznaju kojeg je spola njihova bebica.

Istraživanje objavljeno u stručnom časopisu JAMA otkriva kako DNA test iz krvi majke uspješno i vrlo rano može otkriti spol djeteta, no neki smatraju da posjedovanje te informacije u tako ranoj trudnoći može biti problematično.


Takozvane meta-analize provedene su kroz 57 studija i na preko 6.000 trudnica. Oko 50% rezultata potvrdilo je točno da je spol djeteta ženski i isto toliko da je spol djeteta muški. Ukupno gledano, testovi su pokazali točnost u određivanju spola djeteta u rasponu od 95 do 99%.



Kako izgleda DNA testiranje krvi?


Liječnici uzimaju uzorak majčine krvi na kojem se potom testira DNA slobodnih fetalnih stanica u sedmom tjednu trudnoće. Isto testiranje DNA iz majčinog urina pokazalo se nepouzdano. Krvni DNA test nije invazivan, a ujedno može otkriti određene genetske poremećaje kod fetusa u ranoj trudnoći.


Do nedavno, amniocinteza je bila prenatalni test koji otkriva određene poremećaje, ali je sama metoda vrlo agresivna i nedavna istraživanja potvrdila su da 1 od 200 mama doživljava spontani pobačaj kao posljedicu amniocinteze. Isto tako, majka treba čekati oko 14 tjedana prije no što se postupku može uopće podvrgnuti.


Ovaj novi DNA test može se napraviti puno ranije i ne predstavlja dodatni rizik za dobrobit majke i djeteta. Stoga znanstvenici očekuju da će on biti mnogo prihvatljiviji majkama i spriječiti neželjene i nenamjerno izazvane pobačaje.



Etička dilema


Neki kritičari izrazili su zabrinutost da bi krvno testiranje u tako ranoj fazi trudnoće moglo roditelje suočiti s dodatnim moralnim i etičkim problemima. Što ako roditelji saznaju da je beba zdrava, ali nije onog spola koji su priželjivali? To ima itekakvog utjecaja na roditelje koji žive u nekim provincijama Kine i Indije ili u muslimanskim zemljama u kojima je poznato da djevojčice nisu preferirani spol i u kojima se već odavno obavljaju pobačaji zbog djetetova “krivog” spola. Isto tako, etičke dileme mogu se pojaviti ukoliko roditelji saznaju da će dijete imati određeni nasljedni zdravstveni problem ili poremećaj.


S druge strane, postavlja se pitanje je li etički i moralno informirati roditelje o svemu kada pobačaj više nije moguće napraviti? Je li etički i moralno uopće napraviti pobačaj? Puno je pitanja moralne prirode, kao i u svakoj situaciji u kojoj tehnologija nametne napredak.