Pojava akni je jedan od najčešćih problema s kožom za vrijeme trudnoće. Najnovije studije pokazuju da svaka druga trudnica može očekivati akne. U mnogim slučajevima one predstavljaju ozbiljan problem.

„Akne kod trudnica izbijaju zbog povećane razine hormona u prvom tromjesečju. Na veću proizvodnju prirodnih masnoća kože utječe visoka razina hormona i zato je teško predvidjeti kod koga će se akne pojaviti“, kaže dr. Layla Saeed, dermatologinja.

„Trudnice koje su već imale probleme s aknama tijekom tinejdžerskih godina, imaju veći rizik širenja akni na početku menstrualnog ciklusa. Ako trudnica u prvom tromjesečju ne dobije akne, malo je vjerojatno da će se one pojaviti i u ostatku trudnoće“, nadodaje.

Kod onih koje nikad nisu imale akne, trudnoća ih ponekad može izazvati. Nažalost, ne postoji način da se zaštiti od toga. Važno je krenuti od jednostavnih radnji – čistiti kožu i prati lice kako bi se kontroliralo širenje akni. Uvijek valja početi s jednostavnim stvarima, a ako zaista bude potrebe mogu se potražiti rješenja, tj. tretmani koji bi pomogli.

Lijekovi protiv akni

Većina lijekova koji se koriste u liječenju akni nije sigurna za upotrebu tijekom trudnoće jer mogu naštetiti plodu. I zato je liječenje akni u trudnoći teško.

Ali s obzirom na to da je ova pojava uzrokovana hormonalnim disbalansom, kada se hormoni vrate u normalu i akne će se povući.

Donosimo vam nekoliko savjeta kojima se možete poslužiti za ublažavanje akni u trudnoći:

  1. Čišćenje lica ograničite na dva puta dnevno.
  2. Lice čistite laganim sredstvima na bazi vode.
  3. Koristite jednokratne pamučne vatice.
  4. Nakon čišćenja, lice isperite samo s toplom vodom.
  5. Kožu sušite isključivo nježnim tapkanjem, a zatim možete nanijeti i hidratantnu kremu.
  6. Pretjerano čišćenje lica može stimulirati izlučivanje viška masnoća što dovodi do novih akni.
  7. Izbjegavajte tešku kozmetiku koja začepljuje pore lica.
  8. Pripazite na svoju prehranu. Pobrinite se da konzumirate dovoljno voća i povrća – prvo zbog bebe, a zatim i zbog zdravlja vaše kože.

„Najvažniji savjet je da izbjegavate doći u napast da tiskate prištiće na licu. To obično rezultira trajnim ožiljcima. Ako su vam pore začepljene, radije odite na tretman čišćenja lica“, poručuje dr. Saeed.