Statistike pada nataliteta u europskim zemljama, pa tako i u Hrvatskoj, pokazuju da se sve manje žena odlučuje na majčinstvo te da sve više žena postaje majkama u sve kasnijoj dobi. Razlog možemo tražiti u nizu promjena koje su se dogodile u razvijenim društvima posljednjih desetljeća: sve više žena odlučuje se na akademsko obrazovanje, na stvaranje karijera nakon završetka fakulteta i profesionalno usavršavanje. Za društvo u cjelini su ove promjene pozitivne i utječu na kvalitetu života žena, na njihovu dobrobit i jačanje uloge žena u društvu, ali jedna od posljedica je odgađanje majčinstva.

Neki drugi, manje pozitivni razlozi zbog kojih se majčinstvo odgađa su: nezaposlenost i financijske poteškoće, neriješena ekzistencijalna pitanja poput stambenog, problemi u odnosima partnera, stres suvremenog života koji kod sve više parova uzrokuje probleme s plodnošću. Kod nekih žena pitanje majčinstva je i svjetonazorsko i vrijednosno te se ponekad jednostavno ne vide u ulozi majke i prakticiraju svoje pravo na izbor.

Paralelno s ovim novim trendovima u društvu, medicina iz dana u dan napreduje i daje svojevrsnu utjehu ženama, odnosno parovima, da trudnoću mogu odgoditi i nakon tridesete, pa čak i četrdesete.

No postoji li idealna dob za majčinstvo? Što o svemu kaže medicina?

Dr. Gillian Lockwood, ginekologinja i stručnjakinja za plodnost, kaže kako je idealna dob za rađanje oko 25. godine, kada je plodnost kod žena na vrhuncu i kad su rizici za mnoge genetske bolesti najniže. Iako sve više žena izgleda fantastično i mladoliko u 40-oj, to ne znači da su u takvom stanju i njihovi jajnici. Iznutra se događa nešto sasvim suprotno – biološki sat otkucava sve brže i šanse za zatrudnjivanje su sve manje.

“Mnoge žene u ranim 40-ima, zato što izgledaju vrlo mlado i osjećaju se mlado, smatraju da će moći prirodno zatrudnjeti bez većih poteškoća. No šanse za to prirodno padaju na 5%, a šanse za pobačajem se penju na 40%. Problem s kojim se susrećemo je da žene izvana sjaje i vrlo su mladolike, no iznutra njihovi jajnici se ponašaju točno onako kako bi i trebali u toj dobi. Jajnike ne možete botoksirati da se pomlade”, kazala je dr. Lockwood na znanstvenom skupu Cheltenham Science Festival.

Nakon 40. rođendana mnoge se žene podvrgavaju postupku potpomognute oplodnje kako bi postale majke, no najnovije brojke pokazuju da uspješnost postupka ubrzano pada nakon četrdesete. Brojke kažu da je postotak uspješnosti potpomognute oplodnje sa ženinim jajašcem i kod 40-godišnjakinja svega 12%, a kod 45-godišnjakinja svega 1,6%.

Dr. Lockwood kaže da se ni u jednoj drugoj grani medicine žene ne bi poticalo da se podvrgnu operativnom postupku ako su šanse za uspjeh manje od 5%.

No čini se kako je želja za majčinstvom jača od statističkih brojki, te da će u području ginekologije medicina učiniti sve da žene koje više nisu na vrhuncu plodnosti postanu majke i ostvare svoj najveći san. Brojke možda kažu da je idealno postati mama u 25. godini, ali nitko ne daje upute i smjernice kako ostvariti majčinstvo u toj dobi uz školovanje, nezaposlenost, nesigurnu budućnost i egzistenciju. Jer upravo se u takvoj situaciji žene nalaze u srednjim 20-ima. Stoga je možda bespredmetno govoriti o idealnoj dobi za majčinstvo u smislu brojke. Idealna dob je kad se žena osjeća spremno, sigurno, zrelo i odgovorno da na svijet donese novi život.