Mlada mama Zuleika Closs (26) uživala je svojoj trudnoći dok joj se jednog dana na koži po cijelome tijelu nisu pojavili upaljeni crveni mjehurići koji su istovremeno jako, jako svrbjeli i pekli. Liječnici su joj krivo dijagnosticirali svrab, a jedna joj je medicinska sestra savjetovala čak i da se okupa u izbjeljivaču kako bi se riješila grinja koje uzrokuju jak svrbež.

Četiri mjeseca nakon što je rodila sina Emmanuela osip je nestao, ali će joj zauvijek ostati ožiljci po tijelu.

Kako Zuleika zna da je bila alergična na vlastitu trudnoću?

Nakon porođaja, zatražila je drugo mišljenje i liječnici su otkrili da je bolovala od pemfigoidne kožne reakcije koju uzrokuje ulazak stanica tkiva posteljice u majčin krvotok, a koje potom reagiraju s njezinim imunološkim sustavom. Reakcija se javlja u jednoj od 2 milijuna trudnoća u svijetu.

“U početku sam imala osjećaj kao da mi nešto gmiže po koži, ali tada je postalo neizdrživo”, kazala je Zuleika koja živi u britanskom Cornwallu. “Najgore mi je bilo s nogama koje su me toliko svrbile da sam si noktima skidala kožu kao da gulim naranču”.

Osip se pojavio u 20. tjednu trudnoće, a od liječnika je dobila antibiotik. Obzirom da se vjerovalo da ima svrab, ni njezin dečko Nathan Darbyshire, 23, nije tjednima išao na posao da ne zarazi kolege. Isto tako, kad se rodio maleni Emmanuel, njegova mama jako se bojala uopće ga držati u naručju da mu ne prenese “svrab”.

Kad je od drugog liječnika saznala da se ipak radi o alergiji, pa makar i na vlastitu bebu, nekako joj je laknulo. To se ionako samo tako kaže. Zuleika ne da nije alergična na svog sina, već ga toliko obožava da danas kaže kako se sva muka itekako isplatila.

Saznanje da je urođeni autoimuni trudnički poremećaj kriv za kožne reakcije, ne plaši je i ova mlada žena kaže da bi željela imati još djece.

Više o slučaju i bizarnom poremećaju pročitajte ovdje.