Ako niste hrkali prije trudnoće, vjerojatno ćete pomisliti da nešto nije u redu. Ne brinite, hrkanje je česta pojava i čak 25 posto trudnica povremeno hrče. Hrkanje nastaje zbog sužavanja gornjih dišnih putova pod utjecajem pojačane kongestije i zadebljanja sluznice.

Je li hrkanje u trudnoći opasno?

Iako je hrkanje bezazlena pojava, ponekad može biti uzrok većih problema. Može biti povezano s povišenim krvnim tlakom, a žene koje hrču tijekom trudnoće imaju povećani rizik od razvoja preeklampsije ili rađanja djeteta niske porođajne mase. Prema jednom su istraživanju žene koje hrču tijekom trudnoće imale dvostruko veći rizik od razvoja povišenoga krvnog tlaka i tri i pol veći rizik za usporen rast ploda, u usporedbi sa ženama koje nisu hrkale.

[PROČITAJTE JOŠ: Preeklampsija: Ozbiljni trudnički poremećaj na koji treba odmah reagirati]

Hrkanje mže biti znak apneje u snu. Apneja je kratkotrajni prestanak disanja koji se pojavljuje u snu. Prestanak disanja uzrokuje manjak kisika u krvi te obično budi majku iz sna i može biti stresan za dijete.

Žene s prekomjernom tjelesnom masom imaju povećan rizik problema povezanih s hrkanjem. U jednom istraživanju žene koje su redovito hrkale u trudnoći, imale su povećanu tjelesnu masu prije trudnoće, a tijekom trudnoće dobile su više kilograma, u usporedbi s trudnicama koje nisu hrkale.

Savjeti

  • Nemojte spavati na leđima, već na boku. Spavanje na leđima može uzrokovati pomak jezika i mekog nepca prema ždrijelu i blokadu prolaza zraka.
  • Flaster za nosnice može proširiti ulazak zraka i tako olakšati disanje.
  • Regulirajte tjelesnu masu. Pokušajte izbjeći prekomjerno povećanje tjelesne mase u trudnoći.

Kada potražiti pomoć liječnika?

Ako je hrkanje glasno, ako zbog toga budite partnera ili se sami budite. Također potražite pomoć ako vam se san prekida zbog nedostatka zraka, odnosne apneje. Trudnice koje imaju apneju u snu obično su tijekom dana vrlo umorne, iako su dovoljno spavale.

(Izvor: Klinika Mayo: Vodič za zdravu trudnoću, gl. urednik Roger W. Harms)