Neplodnost i problemi sa zatrudnjivanjem nikada nisu toliko mučili parove kao u moderno doba. Znanstvenici smatraju da je to zbog hrane koja biva sve zagađenija ili kemijski procesuirana te do stresa modernog života koji remeti endokrini sustav, a time i plodnost. Sada je studija nazvana Nurses’ Health Study potvrdila da postoji veza između prehrane i plodnosti. Provedena je na čak 18.000 žena koje su željele zatrudnjeti, pa su bile podvrgnute “eksperimentu” zdrave prehrane. Njihov jelovnik se sastojao od povrća, voća, cjelovitih žitarica i mahunarki. Konzumirale su hranu bogatu proteinima i zdravim masnoćama.

Nakon osam godina, studija je pokazala da je ovakva prehrana rezultirala s 66% manjim rizikom od neplodnosti uzrokovane bolestima jajnika te 27% manjim rizikom od neplodnosti uzrokovane nekim drugim faktorima.

Započnite s regulacijom tjelesne težine

Pretilost ili pothranjenost mogu negativno utjecati na plodnost. Najbolji način da se regulira težina je tjelovježbom, uravnoteženom prehranom i izračunom indeksa tjelesne mase. Propisane dijete treba izbjegavati i pouzdati se na cjelovite i zdrave namirnice. Važno je da žena osjeća kako joj tijelo dobiva stabilnu i nutritivno kvalitetnu energiju preko hrane.

No regulacija težine nije poželjna samo za ženu već i muškarci trebaju poraditi na tome, posebno ako imaju višak težine. Naime, poznato je da pretilost kod muškaraca dovodi do niže pokretljivosti spermija, pada razine testosterona i pada broja zdravih spermija.

Pozabavite se ugljikohidratima

Znanost je također pronašla vezu između povećanog unosa ugljikohidrata (bijela riža, tjestenina, bijeli kruh, slatkiši, sokovi i krumpir) i neplodnosti jajnika. S druge strane, takozvani dobri ugljikohidrati iz graha, cjelovitih žitarica i povrća, djeluju vrlo blagotvorno na hormonalni sustav, a time i plodnost žene. Radi se o ugljikohidratima koji se sporije razgrađuju u organizmu, a u kombinaciji s voćem, orašastim plodovima i sjemenkama općenito poboljšavaju zdravlje i najbolja su podloga za planiranje zdrave trudnoće.

Masnoće iz mlijeka su važne

Studije su dokazale da punomasno mlijeko i mliječni proizvodi organizmu daju masnoće koje poboljšavaju plodnost. Međutim, nutricionisti savjetuju jednu do dvije šalice mlijeka ili jogurta dnevno.

Uvijek birajte svježe namirnice

Užurbano doba nametnulo je procesuiranu i kemijski obrađenu brzu hranu, no ako želite poboljšati plodnost i zatrudnjeti, svježe namirnice neka vam ipak budu prvi izbor. U procesuiranoj hrani nalazi se niz kemikalija koje mogu djelovati kao hormonalni disruptori te negativno utjecati na endokrinološku sliku, odnosno poremetiti hormonalni sustav i spolne hormone koji reguliraju menstruaciju.

Zaključak na kraju…

Ako imate problema s plodnošću, okrenite se sljedećim namirnicama:

– povrće
– voće
– cjelovite žitarice
– sjemenke
– mahunarke
– orašasti plodovi
– zdrave masnoće (npr. maslinovo ulje)
– mlijeko i mliječni proizvodi

Rad jajnika dovedite u red tako što ćete:

– regulirati indeks tjelesne mase (tjelesnu težinu)
– vježbati
– umanjiti stres