Ako ste trudnica ili ste baš nedavno rodili, hormoni luduju u vašem tijelu i na razne načine utječu na vaše fizičko i psihičko stanje. Saznajte što se događa s glavnih šest hormona u vašem organizmu od trenutka začeća vaše bebice.

1. Upravo ste vidjeli znak plus ili neku drugu pozitivnu oznaku da ste trudni na kućnom testu za trudnoću? To vam je dojavio hormon HCG ili Humani korionski gonadotropin poznatiji i kao “hormon trudnoće”. Ovaj hormon oslobađa posteljica i to odmah nakon što se embrij usadi u stijenku maternice. S obzirom na to da se ovaj hormon oslobađa u urin trudnica, on postaje vjesnik trudnoće na kućnim testovima.

On je također zadužen za aktivaciju nekih drugih hormona u vašem tijelu, a koji je vezan uz trudnoću. Najvažnija mu je funkcija podrška žutom tijelu u jajniku koje u prvih sedam do devet tjedana trudnoće luči hormon progesteron (tzv. čuvar trudnoće). Razina HCG-a u prvim tjednim trudnoće ubrzano raste, i to do 10. tjedna trudnoće kada doživljava svoj vrhunac. HCG je “krivac” i za većinu neugodnih simptoma trudnoće. Nakon 8-10 dana od oplodnje, velik broj žena osjeća (jutarnju) mučninu i povraća, a među drugim simptomima tu su i vrtoglavica, zamor, preosjetljivost grudi, žgaravica, zatvor i opća preosjetljivost. Osim spomenutog, HCG hormon uzrokuje oticanje maternice, pa neke žene već u tim ranim danima trudnoće mogu osjetiti pritisak na mokraćni mjehur.

2. Estrogen je zapravo grupa od tri glavna hormona čija je razina tijekom trudnoće oko 100 puta veća nego kod obične menstruacije. Možemo ih nazvati “održavatelji trudnoće”, jer upravo oni stimuliraju vitalne procese u razvoju fetusa. Njihova uloga vrlo je kompleksna, ali svodi se na sljedeće: estrogeni reguliraju hormon progesteron koji je “čuvar trudnoće”, održavaju posteljicu zdravom te pomažu razvoj bebinih organa. Tijekom trdnoće, estrogeni mogu uzrokovati glavobolje te pojačano lučenje crijevne i vaginalne sluzi.  

Nakon porođaja, razina estrogena u krvi opada. Ukoliko dojite, njihova razina padat će još brže, pa možete iskustiti simptome kao što su iznenadni “napadaji” vrućine, vaginalna suhoća i smanjeni libido. Tijekom prvih mjeseci nakon porođaja razine estrogena variraju, pa nije ni čudo da žene proživljavaju vrlo široki spektar simptoma i emocija. Kada se normalni menstrualni ciklus vrati i estrogeni će se uravnotežiti, a njihova razina u organizmu vratiti na onu iz vremena prije trudnoće.

3. Progesteron poznat i kao progestacijski hormon priprema maternicu za usađivanje embrija, održava maternicu zdravom tijekom trudnoće, osigurava razvoj posteljice i najvažniji je hormon za zdrav i normalan rast i razvoj bebe u vašem trbuhu. U početku ga izlučuju jajnici, a otprilike osam tjedana nakon implementacije embrija u maternicu, lučenje preuzima posteljica. Zovu ga još i “čuvar trudnoće”, jer progesteron regulira ponašanje maternice (sprečava prerane kontakcije i njezino spontano pomicanje), odbija neželjene stanice da se približe placenti i fetusu.

Ovaj hormon opušta vaše mišiće i zglobove i ojačava zdjelicu pripremajući je tako za porođaj. Nadalje, progesteron usporava crijevni trakt što može uzrokovati zatvor i/ili želučani refluks, ali i potencira rast tkiva dojki te “odgađa” laktaciju do nakon porođaja.

Osim što bebi osigurava “zdrav i siguran dom” u maternici, progesteron podiže vašu tjelesnu temperaturu, kako bi joj bilo toplo. To što se ujedno vi pojačano znojite ili vam je stalno vruće, progesterona nije briga. Nakon porođaja, razina ovog hormona opada i normalizira se tek kod ponovne pojave ovulacije i menstrualnog ciklusa.

4. Opušta vas prenatalna joga ili mlaka kupka? To možete zahvaliti relaksinu. Ovaj hormon opušta ligamente i zglobove u zdjelici, što će olakšati jedan segment trudnoće. S druge strane, zbog relaksina možete biti nespretniji i skloniji padovima, osjetiti bolove u donjem dijelu leđa i u zapešćima. Simptome možete olakšati uzimanjem hrane bogate vitaminom E, ali se prije toga svakako posavjetujte s liječnikom.

5. Poznat i kao “povezujući hormon”, oksitocin je jedan od onih koje treba voljeti. Zahvaljujući njemu osjetit ćete ogromnu bliskost i povezanost sa svojom bebom od trenutka kada je ugledate na ultrazvuku, a posebice nakon što dođe na svijet. Tijekom porođaja, oksitocin također pomaže u kontrakciji maternice i smanjuje bol uzrokovanu trudovima i porođajem. Nakon porođaja, oksitocin pomaže maternici da se vrati u prvotni oblik i položaj.

Uz pomoć oksitocina majke lakše i doje, jer upravo ovaj hormon omogućava izdoj mlijeka kada hranite svoje maleno čudo.

6. Preosjetljivost i oticanje grudi nastaju pod utjecajem hormona prolaktina. Ovaj hormon potiče proizvodnju mlijeka, odnosno razvoj mliječnih žlijezda i promjene u tkivu dojki koje se pripremaju na dojenje. Tijekom trudnoće i dojenja razina prolaktina raste i do 20 puta i zadržava se na toj razini sve dok majka doji. Baš kao i estrogeni, prolaktin u fazi opadanja nakon prestanka dojenja može uzrokovati valunge, suhoću sluznica i smanjenje seksulane želje.