Većina žena sa sretnim plusićem i potvrdom trudnoće očekuje i povećanje tjelesne težine. Takvo očekivanje nije ništa neobično s obzirom na to da ipak u vama raste i razvija se novi život. Događa se da se pojedine žene tijekom prvog tromjesečja trudnoće uopće ne udebljaju već upravo suprotno – izgube na težini. S obzirom na to da su očekivanja i predviđanja sasvim suprotna, koliko je normalno i sigurno gubiti na težini tijekom prvog tromjesečja?

Trudnice koje gube na težini tijekom prvog tromjesečja nemaju se čega bojati i gubitak težine u potpunosti je normalna pojava koja se događa kod određenog broja žena. Žene kod kojih dolazi do gubitka kilograma obično su zabrinute za razvoj i napredak svoje bebe, no liječnici se slažu – razloga za brigu nema.

Trudnoća se obično poistovjećuje kao razdoblje “debljanja” pa se onda normalno i zapitati zašto dolazi do gubitka tjelesne težine? Jedan od važnijih razloga zašto dolazi do gubitka težine su jutarnje mučnine. O jutarnjim mučnima pisali smo ovdje.

Neovisno o tome da li povraćate ili samo osjećate mučnine, mogući je gubitak težine. Ako i ne povraćate mučnine mogu znatno smanjiti apetit i potrebu za hranom, kao i stvoriti gadljivost prema određenim vrstama hrane. Za većinu žena gubitak težine je dakle povezan s jutarnjim mučninama i gadljivošću prema hrani.

Koliko težine je normalno izgubiti?

Prosječno normalno debljanje tijekom prvog tromjesečja je oko 2,5 kilograma. Ako primjerice krenete u trudnoću sa 63 kilograma, a izgubite čak i do 8 kilograma u prvom tromjesečju, nema potrebe za panikom. Ako redovito odlazite na liječničke preglede na kojima vam vaš liječnik potvrđuje da je s rastom i razvojem bebe sve u redu ne morate se brinuti. Osim naravno za što skoriji prestanak mučnina i olakšanje koje će donijeti.

Kada je gubljenje težine opasno?

Postoje i slučajevi u kojima je gubitak težine tijekom prvog tromjesečja opasan. Ako patite od ekstremnih jutarnjih mučnina i imate problema sa zadržavanjem hrane u organizmu, pa čak i vode, važno je da se savjetujete s vašim liječnikom, jer postoji mogućnost da patite od poremećaja nazvanog hiperemeza. Hiperemeza nije nimalo bezopasna tegoba već može i vas i bebu izložiti riziku dehidracije i neuhranjenosti. Alarm za opasnost potrebno je aktivirati kada vaš indeks tjelesne težine (BMI) padne ispod normalne razine i kada u organizmu ne možete zadržati ništa. U tom slučaju ne smijete oklijevati već je odmah potrebno potražiti liječničku pomoć.

Dakle, osim ako ne patite od ozbiljnog poremećaja hiperemeze, razloga za zabrinutost nema, a ako sami intuitivno osjećate da nešto nije u redu, kao i s ostalim nepoznanicama najvažnije je obratiti se vašem liječniku.