Postoji više od deset medicinski potvrđenih metoda zaštite od neželjene trudnoće, među kojima su najpopularnije pilule i kondomi, a sada je po prvi puta jedna aplikacija certificirana kao metoda zaštite i to od strane Europske unije.

Kreatorica aplikacije je Elina Berglund, fizičarka koja je bila dio tima koji je otkrio nedjeljivu subatomsku česticu – Higgsov bozon i za to osvojio Nobelovu nagradu za fiziku 2013. godine. Drugim riječima, radi se o vrlo školovanoj, stručnoj i cijenjenoj dami koja je napustila istraživanje čestica i odlučila se posvetiti traganju za jednom drugom misterijom – kako napraviti aplikaciju za mobilni telefon koja će biti pouzdano sredstvo zaštite od neželjene trudnoće?

Problemu se posvetila zbog osobnog iskustva. Naime, deset je godina i sama uzimala hormonalnu kontraceptivnu terapiju, no zanimalo ju je postoji li neki prirodniji način da izbjegne trudnoću. Pouzdala se u matematiku i programiranje te je izjavila da izrada jedne takve aplikacije nije puno drugačija od proučavanja subatomskih čestica. Umjesto Higgsova bozona, proučavala je tjelesne temperature žena i podatke o njihovoj plodnosti.

Berglund i njezin suprug aplikaciju Natural Cycles objavili su 2014. godine u Švedskoj, a oslanja se na dnevnu tjelesnu temperaturu žene koja se mjeri iznimno preciznim i točnim termometrom, pa se podatci kombiniraju s informacijama o njezinu menstrualnom ciklusu. Na dane kada je rizik od trudnoće iznimno visok, crveno upozorenje podsjeća vas da bi bilo dobro izbjegavati spolni odnos ili koristiti zaštitu ako se želi izbjeći trudnoća. Zeleno svjetlo znači suprotno, odnosno da je rizik od trudnoće vrlo nizak.

Praćenje plodnosti tijekom ciklusa nije nikakva novost. Žene od davnina zapisuju ili pamte datume svojih menstruacija i već otprilike znaju i osjećaju kada su im plodni dani. Posebno ako su im ciklusi uredni i redoviti. Razlika je što su žene prije koristile samo svoj mozak, pa papir, pa kalendar, pa kalendar na mobitelu, a sada imaju posebnu aplikaciju. Na tržištu postoji više od tisuću aplikacija vezanih za praćenje menstrualnog ciklusa.

Po čemu je aplikacija Natural Cycles drugačija?

Natural Cycles je prva aplikacija na svijetu koja je odobrena od strane Europske zdravstvene agencije kao metoda ili sredstvo kontracepcije.

U kliničkoj studiji u kojoj je sudjelovalo 4000 žena rezultati su pokazali da je aplikacija mnogo bolje sredstvo sprječavanja trudnoće od klasičnog računanja po kalendaru. Samo 7 od 100 žena koje su koristile aplikaciju ostalo je trudno, u usporedbi s 24 od 100 žena koje su računale “na pamet” pomoću kalendara. Stručnjaci to pripisuju vrlo preciznom termometru za mjerenje temperature kojeg zovu bazalni tjelesni termometar.

Međutim, aplikacija je i dalje značajno manje učinkovita od drugih medicinskih metoda kontracepcije. Ili nije?

Kontracepcijska pilula bi trebala biti 99,7% sigurna. Međutim, u praksi je njezina učinkovitost svega 92% jer žene nisu dosljedne u njezinom redovitom uzimanju pa se često dogodi trudnoća i uz pilulu. Učinkovitost aplikacije je 93% što će reći da je bolja i sigurnija od hormonalne pilule. Aplikacija je sigurnija i od kondoma, ali nije od spirale.

No, aplikacija će se sigurno svidjeti ženama koje žele prirodnu alternativu pilulama. Tako aplikaciju i promoviraju “Kontracepcija bez nuspojava”. Uz to, jedna je od rijetkih iza koje stoje klinička istraživanja. Aplikaciju za sad koristi oko 300.000 parova, a stoji oko 10 dolara mjesečno. Ukoliko se pretplatite na godinu dana, termometar dobivate besplatno.

U aplikaciji nema reklama, nema dijeljena podataka i svi podatci ostaju zaštićeni i tajni.

Elina Berglund kaže da joj cilj nije zamijeniti ostale oblike kontracepcije, već ponuditi ženama točniju, precizniju matematičku metodu računanja plodnih dana.