Poznato je da bez posteljice nema ni trudnoće ni bebe. Ovaj endokrini organ ključan je od samog začeća za dobrobit djeteta, pruža mu potrebnu zaštitu, hrani ga i daje mu kisik, ali i luči sve važne hormone kako bi trudnoća protekla u najboljem redu.

Istina je da posteljica nije baš najljepši prizor koji ćemo u životu vidjeti. U svom svojem sjaju može se vidjeti (liječnici je obavezno pregledavaju) neposredno nakon poroda kada se posteljica odvaja od maternice i zajedno s pupčanom vrpcom izlazi nakon bebe.

Postoji niz zadivljujućih uloga koje posteljica ima u stvaranju novog života, a ovih deset činjenica o njoj zasigurno će vas oduševiti:

1. Razvoj posteljice bio je središnji događaj u ljudskoj evoluciji. Bez posteljice, žene bi lijegale jaja, odnosno ne bi rađale živa ljudska bića. Posteljica predstavlja ključnu vezu između fetusa i majke i njezina uloga je izvanredna – ona je potpuno novi endokrini organ koji izrasta unutar ženina tijela s vrlo važnim i specifičnim funkcijama. O evoluciji, razvoju i genetici posteljice pisao je znanstvenik Y.W. Loke koji je posvetio cijeli život proučavanju ovog čudesnog i iznimnog organa.

2. Na dodir posteljica je vrlo nježno i meko tkivo. Jedna je liječnica opisala da pod prstima djeluje kao perzijski tepih pomiješan s jetrom. Ukratko – sluzavo, glatko, meko i nježno na dodir.

3. Posteljica se smatra i parazitskim organom. To znači da izrasta unutar ženina organizma kao “divlje” tkivo i “krade” joj hranjive tvari, tekućinu i kisik iz krvotoka kako bi hranila bebu. Možda je parazit, ali s vrlo dobrim i plemenitim namjerama.

4. Posteljica je jedini jednokratni organ u ženinu tijelu. Jednom kada njezina uloga završi i beba je rođena, tijelo je jednostavno odbaci i dalje može funkcionirati bez tog organa kojeg je 9 mjeseci pažljivo gradilo.

5. Posteljica može težiti i do 1 kilograma. Prosječna težina je 500 grama, ali liječnici su svjedočili i kapitalnim primjercima. Stoga ne čudi da se osjećamo toliko lakšima kada beba i posteljica napuste našu utrobu.

6. Posteljica ima čak 51,5 kilometara kapilara povezanih sa stjenkom maternice preko kojih iz majčina krvotoka preuzima kisik i hranjive tvari, ali i izbacuje otpadne tvari. Svake minute, oko 20% majčine krvi protiče kroz ovaj organ.

7. Kada bi je u potpunosti rastegnuli, posteljica bi bila duga 36 do 45 metara. Iako izgleda kao disk, tkivo posteljice iznimno je naborano. Kada bi ga izravnali, dobili bismo površinu jedne manje prostorije.

8. Posteljica proizvodi hormone neophodne za zdravu trudnoću, odnosno zdravlje majke i djeteta. Ključan je endokrini organ za vrijeme trudnoće kada ispušta steroidne hormone (progestine i estrogene) te korionski gonadotropin, laktogene i relaksin.

9. Kod sisavaca jedenje posteljice nakon poroda je norma, a ne izuzetak. Većina životinja nakon okota pojede posteljicu, osim deva. Ljudi su u tom smislu izuzetak među sisavcima. No nedavno se kod određenog kruga žena javio trend jedenja posteljice o čemu smo pisali u članku Posteljica kao lijek za brži oporavak rodilje.

10. Krv iz pupkovine, koja se još naziva i umbilikalna krv, je krv koja se nalazi u krvnim žilama pupčane vrpce i posteljice. Nakon rođenja djeteta, pupčana vrpca se podveže i ta krv ostaje u krvnim žilama posteljice. Istraživanja su pokazala da se u krvi u pupkovini nalaze visoko vrijedne matične stanice koje imaju sposobnost stvaranja stanica koštane srži i imunološkog sustava, odnosno liječenja mnogih bolesti.