Kada saznate da ste trudni, među mnogim mislima potkrade se i ona o velikom trbuhu i promjenama na tijelu. Većina žena upita se “A kada će mi se vidjeti da sam trudna? I koliko će trbuh narasti?”

Pretpostavljate da je odgovor kao i kod mase drugih pitanja – nema pravila. Svako tijelo je drugačije, reagira na simptome trudnoće drugačije i ne može se odrediti točan trenutak kada će se početi nazirati vaš trudnički trbuščić. Kod nekih žena on se počinje oblikovati u prvom tromjesečju, dok neke druge mogu već debelo zakoračiti u 5. mjesec trudnoće, a imati gotovo nezamjetni trbuščić.

Ipak, postoje neki faktori koji određuju veličinu i oblik trudničkog trbuha, a mogu se svesti na:
– tip i građu tijela majke
– težinu bebe
– položaj bebe unutar maternice

Pojava trbuščića

Neki vjeruju da se kod prvorotkinja trbuščić pojavljuje kasnije nego kod žena koje iza sebe već imaju porođaje. One koje postaju mame prvi puta pomilovat će svoj trbuščić prvi puta između 12. i 16 tjedna trudnoće. U početku je maternica velika poput prosječnog limuna, ali do 17. tjedna, ona naraste na veličinu dinje. Nagli rast događa se upravo oko 12. tjedna. Kod žena koje ne rađaju prvi puta, mišići abdomena i maternice već su rastegnutiji, pa se trbuščić ponekad ispupčava mrvicu kasnije i sporije.

Razlozi zbog kojih se trbuščić može pojaviti ranije

Ako se trudnički trbuh pojavljuje prije 12. tjedna trudnoće, razlozi za to mogu biti sljedeći:

Zatvor, nadutost i oticanje. Zbog povećanih razina hormona progesterona zatvor i nadutost mogući su rani simptomi trudnoće i boljke zbog kojih će trbuh izgledati veći. Naime, progesteron opušta tkivo i mišiće probavnog sustava, pa je probava usporenija. Na taj način tijelo dobiva više vremena važnim nutrijentima iz hrane nahraniti fetus, ali posljedica znaju biti plinovi i zatvor kod mame.
Jedem za dvoje. Iako su naše bake bile uvjerene da od početka treba jesti više ili za dvoje, danas se ginekolozi i liječnici s time više ne slažu. Uostalom treba uvijek imati na umu da je beba još uvijek veličine graška, pa joj možda ne treba još jedan tanjur tjestenine.
Slabiji abdominalni mišići. Ako žena nije sportski tip i nije vježbala, njezini mišići na trbuhu bit će slabi, opušteni i puno brže se rastegnuti.

Razlozi zbog kojih se trbuščić javlja kasnije

Ne paničarite ako vaš trudnički trbuščić počne rasti tek nakon prvog tromjesečja. Razlog može biti položaj maternice, jer kod nekih je žena usmjerena prema unutrašnjosti abdomena. Osim toga, razlog može biti i vaša tjelesna građa i genetske predispozicije. Ako ste visoki, vitki, s oblikovanim i čvrstim mišićima, vaš trbuščić vjerojatno će iskočiti malo kasnije.
Ljudi ponekad vjeruju da je trbuh malen jer je mala beba, no to ne vrijedi za prvo tromjesečje trudnoće jer se mjerenja fetusa rade od 2. tromjesečja.