Trudnoća je jedno od razdoblja u kojem žena ne treba svaki mjesec trpjeti nesnosne menstrualne grčeve, pogotovo kada su oni izraženiji ili posljedica policističnih jajnika. Međutim, iako se na samom početku trudnoće može činiti prekrasnim činjenica kako svaka četiri tjedna ne morate barem dva dana provesti zamotani u deku s tabletama protiv bolova pri ruci, trudnoća može dovesti do sasvim novog osjećaja boli i nelagode u području trbuha.

I dok je kod neke vrste boli u području trbuha potrebno tražiti savjet liječnika, u većini slučajeva radi se o normalnoj pojavi. Stoga je važno znati prepoznati kada zaista postoji razlog za zabrinutost.

Područje trbuha i intenzitet boli

Kako trudnoća napreduje, tako se mijenjaju i osjeti na području trbuha. Oni mogu varirati od povremenog “škakljanja“, pa sve do oštrog osjećaja “probadanja“. Dobra je vijest da su gotovo sve nelagode povezane s jednom pojavom, a to je da tijelo jednostavno treba napraviti dovoljno mjesta za bebicu koja raste. To znači da će doći do pomicanja i rastezanja mišića, ligamenata i kože na području trbuha.

Budući da je kod svake osobe prag tolerancije na bol drugačiji, tako i osjećaj koji ove pojave izazivaju neće biti isti. Dok će neke žene zaista osjećati bol tijekom dobrog dijela trudnoće, druge će isto tek jedva osjetiti. Usprkos tome, liječniku je na pregledu poželjno spomenuti nelagodu i bolove, te će on najbolje znati treba li poduzeti eventualne daljnje korake.

Stupanj trudnoće donosi različite bolove

U prvom tromjesečju najčešća je bol ona koja bi se mogla opisati kao nešto laganiji grčevi. Budući da se javlja veoma rano u trudnoći, mnoge ju žene zamijene upravo za grčeve koji prethode menstruaciji. Ovaj se osjećaj javlja prilikom implantacije oplođene jajne stanice u maternici.

Drugo tromjesečje najčešće je “rezervirano” za već spomenutu bol vezanu za pomicanje i rastezanje unutar trbušne šupljine. Većinom se radi o oštroj boli koja prođe već nakon nekoliko minuta i javlja se u određenim intervalima.

Zadnje tromjesečje donosi bol i nelagodu koja se već može povezati s pomicanjem djeteta, te naposljetku kontrakcijama i trudovima. O položaju djeteta ovisi hoće li se bol pojaviti u području trbušne šupljine, mišića, ili pak rebara.

Znakovi za uzbunu?

Iako se bol ponekad može činiti zaista intenzivnom, ona obično ne potraje dugo i ne bi trebalo biti razloga za zabrinutost. U slučaju da ona potraje duže i niti nakon nekoliko sati nema olakšanja, potrebno je obaviti pregled.

Nelagodu koju osjećate najjednostavnije je ublažiti – opuštanjem. Opuštanje mišića cijelog tijela dubokim disanjem u sjedećem ili ležećem položaju, opustiti će i mišiće abdomena te utjecati na brži prestanak boli i kontrakcija. Topla kupka isto može biti veoma korisna. S druge strane, lagana tjelovježba tijekom trudnoće održati će mišiće u formi te će njihovo istezanje biti manji šok za organizam, a bolovi će često u potpunosti izostati.