Kao i amniocenteza, biopsija korionskih resica može u nerođene bebe otkriti kromosomske i druge anomalije. Korion je membrana koja čini dio posteljice. Nastavci tanki poput vlasi koji se nazivaju resice, pružaju se iz koriona i služe kao put za prehranu te dopremu kisika i antitijela iz tijela trudnice prema bebi. Ove resice sadrže stanice bebe koje u sebi nose bebinu DNA.

[PROČITAJTE JOŠ: Amniocenteza- je li opasna i postoji li alternativa?]

Kad se izvodi?

Obično se izvodi između 9. i 14. tjedna trudnoće. Ako trudnica želi napraviti dijagnostički test ranije, liječnik će joj vjerojatno preporučiti ovaj test umjesto amniocenteze.

Kako se izvodi?

Uzimanje uzorka korionskih resica može se napraviti kroz vrat maternice ili trbušnu stijenku. Jednostavnije je uzeti uzorak kroz vrat maternice kad je posteljica smještena na stražnjoj strani maternice. Posteljica koja je smještena s prednje strane maternice omogućuje oba pristupa. Ultrazvuk se izvodi prije testiranja kako bi se odredio položaj posteljice. Oba pristupa u ovoj metodi izvode se s pomoću ultrazvučnoga prikaza.

Razlozi za zabrinutost

Rizik pojave komplikacija prilikom uzimanja uzorka korionskih resica sličan je kao prilikom izvođenja amniocenteze:

  • spontani pobačaj

Rizik pobačaja nakon ove metode nešto je viši nego nakon amniocenteze i iznosi oko 1 posto.

  • komplikacije nakon postupka

Krvarenje iz rodnice prilikom izvođenja metode kroz vrat maternice moguće je u 7 do 10 posto žena. Mogu se pojaviti i grčevi, a infekcije se pojavljuju rijetko.

  • Rh-senzibilizacija

Kao i kod amniocenteze, moguće je da dođe do miješanja vaše i bebine krvi.

Zašto napraviti ovaj test?

Prednost ove metode je što se može napraviti ranije u trudnoći. Također, može otkriti nekoliko iznimno rijetkih genskih anomalija u obiteljima koje imaju povećani rizik, a koje se ne mogu otkriti amniocentezom.

Točnost i ograničenja metode

Biopsija korionskih resica ima manje od 1 posto mogućnosti lažnopozitivnih rezultata. Ako rezultat testa bude negativan, trudnica može biti sigurna da njezina beba nema kromosomsku anomaliju. Nažalost, ovaj test ne može se koristiti za otkrivanje oštećenja neuralne cijevi, kao što je spina bifida.

(Izvor: Mayo Clinic: Vodič za zdravu trudnoću, gl. urednik Roger W. Harms)