Virak, gospin plašt, zečja šapa, lavlja noga, rosnica i Alchemilla vulgaris. Sve su to imena blagotvorne biljke vrkute koja se uz neven, stolisnik i marulju smatra najboljom biljkom za ublažavanje genitalnih tegoba i ženskih bolesti.

Biljka vrkuta rasprostranjena je po cijeloj Hrvatskoj, a najbolje uspijeva na višim nadmorskim visinama i u vlažnijim podnebljima. Cvate od svibnja do kolovoza kada joj je ljekovitost najveća, a iskoristivi su svi dijelovi biljke osim korijena. Postoji nekoliko vrsta biljke vrkute, a ni jedna vrsta nije otrovna.

Obnavlja maternicu

Blagodati vrkute su brojne. Biljka sadrži flavonide, organske kiseline, tanine, fitosterine, eterično ulje i vitamin C. Zbog znatne količine tanina, biljka ima gorkast okus, ali  i snažno antiupalno i antibakterijsko djelovanje. Novija istraživanja pokazuju i njezino antivirusno djelovanje pa se preporuča i oboljelima od HPV-a kao dodatna terapija uz klasično liječenje.

Vrkuta regulira hormone i zbog toga povoljno djeluje na neuredni mentrualni ciklus, bolne menstruacije, neugodne simptome PMS-a, ali i teže komplikacije kao što su miomi, ciste i endometrioze.

Biljka vrkuta potiče rast progesterona i dovodi do ustaljene menstruacije što je važan faktor kod pokušaja začeća. Vrkutu se koristi kod liječenja neplodnosti jer jača stijenku maternice čime smanjuje mogućnost spontanih pobačaja te olakšava porod.

Obnavlja maternicu i nakon poroda, pa se majkama preporuča konzumacija čaja vrkute 8 do 10 dana nakon izlaska iz rodilišta.

Oprezno s doziranjem

Zbog većih količina tanina, osobe osjetljiva želuca, sa žučnim tegobama i bolesnom jetrom trebali bi uzimati u pola manju dozu od preporučene. Također, vrkuta uspješno liječi proljev i rijetku stolicu pa se nikako ne preporuča osobama koji imaju usporenu i neredovitu probavu.

Ukoliko je riječ o kombinaciji vrkute s drugim biljkama koje povoljno djeluju na genitalnu regiju žena, trudnice moraju biti na oprezu jer stolisnik, koji se često miješa s vrkutom, nikako ne smiju konzumirati.

Vrkuta se ne preporuča ni osobama oboljelima od visokoga tlaka, posebice ako koriste klasičnu terapiju. Trudnice i dojilje vrkutu trebaju konzumirati u manjim količinama, do dva i pol decilitra dnevno u obliku čaja spravljenog od jedne žličice suhe vrkute.

Iako se može koristiti u obliku tinkutra i uvaraka i to najčešće kao vaginaleta ( umakanjem tampona u mješavinu) kako bi se olakšale tegobe poput vaginalnog iscjetka ili svrbeža, najčešće se konzumira u obliku čaja.

Jednu čajnu žličicu vrkute valja preliti s dva decilitra vrele vode i ostaviti poklopljeno desetak minuta te piti u gutljajima, do tri šalice dnevno.