Uzimanje antidepresiva u trudnoći dugo je bila jedna od medicinskih kontroverzi, jer postoji sveprisutan strah da kontinuirano uzimanje nekih vrsta tableta ima štetan utjecaj na bebu, a među kojima se najčešće spominju niža porođajna težina i preuranjeni porod. No isto tako je činjenica da se s ovim problemom suočava velik broj žena kojima je zbog depresije i/ili stresa propisana terapija antidepresivima, a kada saznaju da su u drugom stanju. Nova studija donosi još neke do sad nepoznate činjenice o ovom problemu.

U trenutku kada saznaju za trudnoću, žene na terapiji antidepresivima prvo si postavljaju pitanje: “Trebam li nastaviti piti tablete?”. S jedne strane lijekovi su im potrebni za liječenje njihove bolesti, odnosno trebaju im kako bi ostale ili postale zdrave, a s druge strane oni mogu naštetiti njihovu djetetu. Istraživanja su pokazala da samo u SAD-u čak 8% žena uzima antidepresive tijekom trudnoće. Što o svemu kaže znanost?

Stručni časopis s područja psihijatrije, Archives of General Psychiatry kojeg izdaje Američko Medicinsko Udruženje, donosi najnoviju studiju o utjecaju antidepresiva na razvoj i zdravlje bebe. Studija otkriva da majke koje su pile antidepresive tijekom trudnoće, u većem postotku rađaju bebice s manjim opsegom glavice te su pod dvostruko većim rizikom od preuranjenog porođaja, a u odnosu na mame koje pate od depresije, ali nisu uzimale nikakve lijekove tijekom trudnoće.

S druge strane, mame koje nisu uzimale terapiju za liječnje depresivnih stanja, rađale su bebe manje porođajne težine i također nešto manjeg opsega glavice.

U studiji je sudjelovalo oko 8.000 žena iz Nizozemske koje su bile ispitane o simptomima depresije i korištenju anitdepresiva tijekom sva tri tromjesečja trudnoće. Lijekovi koje su najčešće uzimale su Prozac i Zoloft, a uzimanje je potvrđeno i njihovim liječničkim kartonima. Prenatalni razvoj beba znanstvenici su pratili pomoću ultrazvuka.

Oko 7% majki (od 8.000) patilo je od ozbiljnih oblika depresije, ali nisu uzimale nikakve lijekove zbog beba, dok je 1,3% žena uzimalo Prozac ili Zoloft.

Utjecaj antidepresiva na veličinu i razvoj bebine glavice sličan je utjecaju marihuane ili duhana, a kako su to pokazala neka prijašnja istraživanja. Zna se da pušenje smanjuje rast bebine glavice za 0,13 mm po tjednu, dok je antidepresivi usporavaju za 0,18 mm tjedno. Pušenje marihuane usporava rast bebine glavice za 0,21 mm tjedno i očito ima najnegativniji utjecaj na razvoj beba.

Smanjeni opseg glavice pri porodu neke studije povezuju s problemima u ponašanju kasnije u životu.

Kao što smo već spomenuli, kod žena koje su uzimale antidepresive, postoji i veći rizik od preuranjenog poroda. Žene koje nemaju depresiju i ne uzimaju antidepresive doživjele su preuranjeni porod u postotku od 5,1%. Nešto više, 6,3% ispitanih žena koje pate od depresije, ali nisu uzimale antidepresive rodilo je prije termina. Kod žena koje su tijekom trudnoće pile antidepresive, preuranjeni porod javio se kod njih 10,1%.

Većina prijašnjih istraživanja nije dokazala da antidepresivi u trudnoći imaju utjecaj na razvoj ozbiljnijih defekata kod beba.

Mnogi liječnici još uvijek su skloniji savjetovati trudnicama da uzimaju antidepresive, a posebice kod težih oblika depresije. Naime, mnogo je važnije pomoći majci da preuzme obaveze i odgovornost za njegu bebe i kao najvažnije, pomoći im da uspostave emotivnu vezu s bebom i pokazuju od prvog trena vezanost, nježnost i brigu. Samo uz privržene, nježne i emotivno tople, smirene i sretne mame, bebe mogu napredovati u razvoju i pobijediti sve teškoće u prvim mjesecima života.

Studije poput ove ne govore u prilog uzimanja ili neuzimanja antidepresiva u trudnoći. Svakoj ženi treba pristupiti individualno i liječnik je taj koji će u konačnici procijeniti je li veći rizik za dijete teška depresija majke ili antidepresiv.

U svakom slučaju, dobro je znati koje su moguće posljedice po razvoj bebe.