Amnioskopija je pregled nužan u zadnjim tjednima i danima trudnoće, kako bi se ispitao izgled plodne vode, procijenila zrelost fetusa i njegova potencijalna ugroženost. Ova pretraga radi se obavezno kod prenošenih beba i to na termin poroda a potom svaka dva dana. Ponekad će liječnik pretragu naručiti i kod trudnica koje nisu u terminu, ali postoje neke druge indikacije da je pregled plodne vode potreban.

Ako je voda mliječno bijela, sve je u redu, ali ako je zelenkasta, smećkasta ili zamućena, liječnik će tražiti što hitniji porod. Naime, ako beba izbaci prvu stolicu u plodnu vodu ona postaje zelenkasto-crna ili mekonijska plodna voda i predstavlja opasnost za dijete. Bebe koje su rođene iz mekonijske plodne vode vrlo često imaju tzv. mekonijski aspiracijski sindrom, koji nastaje kada dijete udahne mekonij i dolazi do zatvaranja dišnih puteva. Iz tog razloga je vrlo važno porod napraviti što prije te pratiti kretanje i otkucaje srca djeteta.

Mekonij ili što se događa kad beba obavi veliku nuždu prije poroda u maternici?

Kako izgleda amnioskopija i što očekivati?

Pretraga se izvodi samo ako je grlić maternice otvoren barem pola centimetra i nikako na silu ako je grlić stisnut i “neprohodan”. Naime, liječnik mora u rodnicu ugurati metalnu cijev ili tubus (slično kao kod papa testa, pa nekim trudnicama sam instrument bude na osjet hladan i neugodan). Tubus potom mora na svojem užem dijelu proći kroz grlić maternice sve do plodnih ovoja. Na tom užem dijelu tubus je obasjan izvorom hladnog svjetla pa liječnik može direktno promatrati i pregledavati izgled i količinu plodne vode te položaj bebe pred porod. Ovisno o otvorenosti grlića maternice, tubus dolazi u više dimenzija (uži i širi).

Neke žene ovu će pretragu morati napraviti i više puta prije poroda, pogotovo ako nisu rodile na termin. Većina trudnica pretragu opisuje kao svaki drugi pregled. Neke nisu ni osjetile kad je pretraga počela, a kada završila jer im je bila potpuno bezbolna. Inače postupak traje nekoliko minuta. One osjetljivije ili one koje nisu dovoljno otvorene, osjete neugodu, peckanje, laganu bol za vrijeme pretrage, a nakon pretrage može se pojaviti lagana sukrvica i bol u donjem trbuhu.

Kod nekih žena ova pretraga može potaknuti trudove i porod.

Kao što smo već spomenuli, pretraga se češće provodi i obavezna je kod prenesenih beba.

Beba je i dalje jako zaštićena unutar posteljice i ova pretraga je za bebu potpuno sigurna.

Amnioskopija prije termina poroda

Mnoge trudnice zbunjene su kada liječnik zatraži pretragu amnioskopije prije termina poroda, na primjer u 37. ili 39. tjednu trudnoće. Naime, ta pretraga nije nužna do termina, posebno ako je trudnoća “zdrava” i bez komplikacija, ali spada u rutinsku bolničku kontrolu ulaskom u termin, odnosno od 38. tjedna trudnoće nadalje. Ovisno o liječniku koji vodi trudnoću i njegovoj procjeni, neke trudnice bit će poslane na pretragu i prije “službenog” datuma termina.

S jedne strane u redu je napraviti amnioskopiju za svaki slučaj i ako to liječnik traži, ali s druge strane mnoge trunice ako nisu otvorene, zabrinu se kako će se pretraga uopće napraviti ako je grlić maternice stisnut? U tim slučajevima liječnici ne rade pretragu na silu, već će trudnicu naručiti da dođe ponovno za 2-7 dana. U tom vremenu možda dođe do spontanog otvaranja, pa se pretraga može napraviti bez većih problema.

CTG uz amnioskopiju

Uz vađenje i kontrolu plodne vode, kao paralelna pretraga često se radi i CTG. Njime se prati broj otkucaja srca djeteta i njegova aktivnost, čime se utvrđuje da je s djetetom sve u redu i da se može čekati na prirodni porod.