Površno gledajući PMS i trudnoća imaju mnogo toga zajedničkog – promjene raspoloženja, žudnja za slatkim, grčevi u abdomenu… Postoji mit da jake, bolne i obilne menstruacije znače da će žena vjerojatno imati tešku trudnoću i bolni porod. Je li to samo mit ili ima neka tajna veza?

Može se dogoditi da žene koje imaju težak PMS, obilne i bolne menstruacije, iskuse teške simptome trudnoće, no ne postoji ni jedan klinički dokaz, odnosno niti jedna studija koja bi dvoje dovodila u direktnu uzročno-posljedičnu vezu. Znači možemo govoriti više o lošoj sreći nego o znanstveno dokazanoj vezi.

Ima jedna važna poveznica između menstruacije i trudnoće, a to je hormon progesteron. Menstruacija se pojavljuje u drugom dijelu ciklusa kada je razina progesterona, poznatog i kao “hormon trudnoće” na najvišoj razini u organizmu, pa tijekom novog ciklusa pada i tako u krug. Progesteron u menstrualnom ciklusu jako varira.

No u trudnoći, razine progesterona i estrogena postepeno se povećavaju u organizmu i ne opadaju do razdoblja poslije poroda.

Bol neposredno prije i tijekom menstruacije uzrokuje maternica. Ona se krajem ciklusa priprema za primitak oplođene jajne stanice, no ukoliko se ne dogodi implantacija zametka, odnosno trudnoća, unutrašnje stjenke maternice se “ljušte” kako bi se pripremile za sljedeću menstruaciju. U tome pomaže tzv. mišićni zid maternice koji se grči i blokira kapilare prema stjenki maternice. Bez dotoka krvi (hrane) stjenka maternice postaje višak koji se odvaja. Grčenje mišića je ono što naš mozak prepoznaje kao bol. Bolne menstruacije poznate su i kao primarna dismenorea.

 

Mogu li bolne menstruacije uzrokovati neplodnost?

Ukoliko imate bolne menstruacije od tinejdžerske dobi, uvijek su isto bolne i uredne, vjerojatno je sve u redu.

bipo slika u clanak 250x250pxZabrinuti se trebate ako su vam menstruacije bile umjereno bolne ili “normalne”, a odjednom su postale neizdržive (što se obično događa između 30. i 45. godine). Tada govorimo o sekundarnoj dismenorei, a bol mogu uzrokovati razna stanja koja zahtijevaju liječničku skrb i mogu utjecati na plodnost jer oštećuju jajovode i druge organe važne za zdravu trudnoću. Među njima su:

Upalna bolest zdjelice – upala je gornjeg dijela ženskoga spolnog sustava, koja najčešće nastaje ascendentnim širenjem mikroorganizama iz donjeg dijela spolnog sustava.

Endometrioza – stanje koje karakterizira nalaz i rast tkiva endometrija (unutarnji sloj maternice) izvan endometrija i miometrija maternice.

Stoga, ako ste primijetili neke promjene u menstrualnom ciklusu, obavezno se javite ginekologu za pregled.