Trudnice su ponekad pravi magnet za užasne priče o porodu koje su proživjele neke druge žene, poznanice poznanica ili od bratićevog bratića sestrična. Te priče često uključuju pupčane vrpce zapetljane oko bebine glavice, hitne carske rezove, grube poteze liječnika i primalja. Ponekad je teško zadržati unutarnju vjeru, ako je ona postojala, da je porod prirodan i divan proces koje žensko tijelo može izvesti do kraja, a ne “katastrofa koja čeka da se dogodi” kako to neki vole prikazivati.

Najbolje je držati se vlastitog uvjerenja da je porod prirodno iskustvo, ostati smiren, zdravo se hraniti i kretati tijekom trudnoće, meditirati, opuštati se i mislima oblikovati porod kakav želite imati. Treba se prepustiti silama prirode koje su ženama dale moć i samopouzdanje da na svijet donesu novo živo biće.

Iako u rodilištima preferiraju prirodni porod i svakako će tražiti od rodilje da učini sve kako bi beba došla na svijet onako kako je to priroda zamislila, sve je veći broj carskih rezova. Carski rez je kirurški zahvat, operacija zbog koje će ženi oporavak biti puno duži i teži, a može doći i do problema s dojenjem tj. proizvodnjom mlijeka. Osim carskog reza, sve je više induciranih poroda i drugih opstetričkih intervencija. Svi spomenuti zahvati uključuju antibiotike i neke druge lijekove koji nisu poželjni kod dojilja.

Ukratko, mnoge su prednosti prirodnog poroda prije svega za dugoročno zdravlje vašeg djeteta i vrlo je važno kako mu trudnica pristupa i koja uvjerenja prema njemu gaji.

Pristup koji bi vam možda mogao pomoći uključuje 9 savjeta, ukoliko ih usvojite, imat ćete puno veće šanse doživjeti prirodan porod i sjećati ga se u pozitivnom svjetlu, a da ne govorimo koliko ćete pridonijeti zdravlju i dobrobiti svoje bebe.

 

1. Porod je duhovno putovanje

U najmanju ruku, porod je fizički i emocionalno vrlo intenzivno iskustvo. Ako mu pristupimo i kao duhovnom putovanju, možemo si pomoći da produbimo čitavo iskustvo, zagrabimo duboko u svoje biće i spoznamo koliko smo jake, izdržljive te da učimo o sebi i svojoj unutarnjoj snazi i jakosti.

No budimo realni. Neće kod poroda sve biti romantično i posuto laticama ruža. Sam proces zahtijeva buđenje nekih urođenih instinkta i primitivnih ponašanja poput snažnih uzdaha, vriskova, poza koje grče udove te neobičnih pokreta u kukovima koje inače nikada ne izvodimo.

Porod zahtijeva uranjanje u podsvijesno i intuiciju kako bi se u tijelu probudile urođene radnje s ciljem otvaranja i puštanja bebe u svijet, uz puno snage. Porod ima itekakve veze s našom psihom i emocijama i što smo bliže tim dijelovima svog bića, tijelo će slušati i znati što učiniti.

2. Porod se ne bi smio odvijati u ležećem položaju

U ovom slučaju možda nećete moći birati, ali zakon fizike govori da ležanjem ne dozvoljavamo gravitaciji da napravi svoj posao kod izlaska bebe kroz rodnicu. Hodanje do zadnjeg trenutka, kružno micanje kukovima i općenito lagana aktivnost (ako zdravstveno stanje rodilje to dopušta) olakšavaju fiziološke procese potrebne za izlazak bebe iz trbuha.

3. Trudovi su zadivljujuće senzacije koje pomažu izlazak vaše bebe

U trenutku kad osjetite trudove, pokušajte ih ne doživljavati kao bolna i neugodna stezanja, već osvijestite u sebi da se radi o zadivljujućim senzacijama stvorenim da vašoj bebi pomognu dolazak na svijet. Osluškujte svoje tijelo kako se napinje da na svijet donese novo živo biće. Na taj način transformirat ćete snagom svoje svijesti porod kao bolan proces – u porod kao zadivljujuću čaroliju života i snage.

Možete trudove čak i preimenovati u neku drugu riječ kao što je, primjerice, valovi, a kako bi o njima počeli razmišljati na drugačiji način. Time ih nećete učiniti manje intenzivnima, već ih učiniti svojim saveznicima, a ne neprijateljima. Kako dolazi svaki novi nalet trudova, imajte na umu da ste bliže trenutku kada ćete upoznati svoje čedo.

4. Strah otežava porod

Mame sisavaca imaju snažne instinkte koji nam omogućuju da svoje bebe zaštitimo od svih opasnosti. Na primjer, mama žirafa spontano će prekinuti porod ako osjeti predatora u blizini i nikada neće nemoćno mladunče u takvim uvjetima ispustiti na zemlju kao plijen grabežljivim životinjama. I mi proizvodimo hormone koji stimuliraju porod (oksitocin) i one koji ga stopiraju ako nešto u našoj okolini nije u redu i ako osjećamo strah (adrenalin).

Naš mozak ne raspoznaje stvarnu opasnost (grabežljivac) od one umišljene (bojim se poroda) te će narediti lučenje adrenalina čak i ako smo strah samo kreirali u svojoj glavi. Stoga je važno naučiti transformirati strah u osjećaj samopouzdanja da će sve biti u redu i snagu i vjeru da mi to možemo izdržati. Kako to postići? Kada ste u rodilištu pokušajte sve učiniti kako bi se osjećali sigurno – razgovarajte s primaljama, sestrama, liječnikom i svima koji će vas okruživati tijekom poroda. Ako vam je porod prvi, pitajte što će se točno događati u rađaoni i podijelite eventualne strahove s medicinskim osobljem i partnerom. Ako se informirate i educirate i spoznate kako će cijeli proces izgledati, osjećat ćete manji strah i više samopoudanja.

5. Propitkujte autoritete (ili dobre djevojke također smiju reći “ne”)

Opstetrička praksa u rađaoni nije uvijek u skladu sa znanošću. Studija iz 2011. godine provedena na fakultetu American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG) i objavljena u stručnom časopisu Obstetrics and Gynecology otkrila je kako se samo trećina opstetričkih smjernica bazira na dobrim znanstvenim dokazima. Druga trećina bazira se na ograničenim ili nedosljednim dokazima, a zadnja trećina na mišljenju pojedinih opstetričara koje je subjektivno.

Drugim riječima, ako vam liječnik ili primalja kažu da je nešto potrebno napraviti (ležati za vrijeme trudova, obaviti vaginalni pregled, nositi fetalni monitor, intravenozni drip i sl.) to ne znači da bez pogovora na to trebate pristati. Posebno ako vam nije objašnjeno zašto se nešto radi. Mnoge od nas odgajane su kao dobre cure koje ne preispituju autoritete i ne postavljaju pitanja. U ovom ih slučaju postavite. Tražite objašnjenje za svaki zahvat i uputu, posebno ako su vam neugodni i smatrate da su nepotrebni. Naime, mnogo se toga u bolnicama čini kao dio rutine, a ne iz stvarne potrebe.

Stoga, ako se od vas nešto očekuje ili vam se nešto radi, a niste sigurni zašto, PITAJTE! Medicinsko osoblje dužno vam je dati odgovore na sva vaša pitanja. Ako niste dobili zadovoljavajući odgovor, odbijte zahvate na svom tijelu. Tu će dobro doći partner koji može biti vaš “odvjetnik” i pomoći vam donijeti najbolju odluku.

6. Vaše tijelo je čudesna i savršeno oblikovana snaga prirode

Vjerovati u sebe najsnažniji je lijek koji postoji. Ipak, mnoge žene odlaze na porod razmišljajući kako njihovo tijelo to neće izdržati. No istina je sljedeća – priroda je čudesna u kreiranju snažnih sustava koji savršeno funkcioniraju. Jedan od tih sustava je i ženino tijelo. Stoga iskoristite tu spoznaju, pouzdajte se u savršeni alat koje je vaše tijelo i prepustite se prirodnom procesu kroz koji je prošlo na milijarde žena.

7. Ne nasjedajte na marketinške trikove

Kao i na drugim područjima, tako i na području opstetricije i ginekologije farmaceutska industrija učinila je sve da vam ponudi niz testova, suplemenata, lijekova i drugih proizvoda u zadnjim danima trudnoće, u slučaju carskog reza i nakon poroda. Pokušajte se informirati o prirodnom porodu iz pouzdanih izvora (publikacije udruga, knjige, ginekolog, stručni članci na internetu). Saznajte točno onoliko informacija koliko vas zanima i ne opterećujte se pričama “što bi bilo kad bi bilo”.

8. Porod je nešto što vi radite, a ne nešto što se radi vama

Bez obzira što radili dok oni traju, trudovi se ne zovu bez veze trudovi. Oni su rad, znoj i trud da se vaše tijelo pripremi na dolazak bebe. Snažni mišići u vašem tijelu rade sve kako bi izgurali nekoliko kilograma u što kraćem vremenu kroz vrlo maleni prostor. To znači da vam trebaju trud i snaga i da ste vi ti koji kontrolirate porod i pokušajte emocije, snagu i psihu podesiti tako da ga “odradite” onako kako vi želite i tempom kojim vi možete. Fokusirajte energiju i ne predajte se dok ne napravite zadnji stisak i dok vas ne preplavi radost i ponos kada ugledate svoju malu buhtlicu koja vas vikanjem i plačem već doziva.

9. Porod može biti i zanosno iskustvo

Bit će tu puno “aaaa”, “puf-pant” situacija, puno gunđanja i vikanja ako ćete imati potrebu vokalizirati intenzivnu energiju koja prolazi vašim tijelom tijekom dolaska vaše bebe na svijet, no možda primijetite da je porod i vrlo ekstatično iskustvo, da uz umor i bol, osjećate i zanos, energiju koja vas preplavljuje i ponos. Zapamtite te trenutke, oni su neprocjenjivi i dokazuju vam koliko ste snažni, izdržljivi, borbeni i hrabri kad je vaše dijete u pitanju i to od prve sekunde njegova puta da iz tople utrobe dođe k vama.

Kako vam se približava porod, ponavljajte si jednostavno mantru “Ja to mogu i imam sve pod kontrolom!”.