Ma koliko trudnoća bila uzbuđujući period za svaku ženu, ona dolazi i s brojnim negativnim i neugodnim simptomima poput gotovo ekstremnih jutarnjih mučnina, natečenih grudi i stopala ili primjerice išijasa. No, sigurno jedan od najstrašnijih simptoma za svaku buduću mamu je neočekivano krvarenje. Liječnici ističu kako ima mnogo razloga koji
dovode do ove neugodne pojave, ali bitno je znati da krvarenje ne dovodi uvijek do gubitka bebe.

Važno je razumijeti da je krvarenje tokom trudnoće poprilično često. Dapače, najčešće se događa tijekom prvog tromjesečja i to čak u 40% trudnoća. Prema jačini krvarenja, gustoći i boji krvi može se odrediti koliko je problem ozbiljan. Tamno crveno ili smeđe krvarenje najčešće je u trudnoći i ne smatra se zabrinjavajućim. Ružičasta sluz može biti posljedicom širenja, ogrebotine ili nekog sličnog problema na grliću maternice. Jarka, crvena krv znači da je riječ o svježoj krvi i ovisno o jačini krvarenja može imati utjecaja na budućnost trudnoće. 

Krvarenje kao posljedica začeća

Događa se relativno često kad se oplođeno jajašce smjesti u sluznicu maternice. Krvarenje se u ovom slučaju događa otprilike 10 do 14 dana nakon začeća. Najčešće kod ove vrste krvarenja nema nikakvog razloga za zabrinutost. 

Preuranjeni trudovi

Za vrijeme preuranjenih ili lažnih trudova vaše tijelo se počinje pripremati za porođaj (obično započinju nakon 20. tjedna trudnoće ili 3 tjedna prije termina). U posljednje vrijeme medicina se oslanja na injekcije hormona odnosno progesteron koji opušta mišiće maternice. Također postoje i intravenozni tretmani s magnezijem koji također opuštaju mišiće maternice te neki lijekovi koji imaju isti učinak. Bitno je i znati da u današnje vrijeme s dolaskom preuranjenih trudova ne treba nužno očekivati negativan ishod, već je velika vjerojatnost da će s bebom rođenom nakon 26. tjedna trudnoće sve biti u redu. U tom je smislu medicina doista posljednjih desetljeća iznimno napredovala.

Infekcija

Infekcije rodnice ili grlića maternice se najčešće događaju zbog spolno prenosivih bolesti. Bolesti poput gonoreje ili herpesa možete prenijeti na dijete tijekom porođaja. Ako ste svjesni bolesti, svakako posjetite liječnika kako bi mogli na vrijeme pokrenuti odgovarajuće mjere liječenja.

Polipi grlića maternice

Dijagnoza postojanja polipa se uglavnom donosi za vrijeme pregleda zdjelice. Ove izrasline najčešće uzrokuju povećane razine estrogena, upale ili začepljena krvih žila u grliću maternice. Polipi se mogu jednostavno ukloniti i nisu opasni za dijete. Mogu izazvati krvarenje tijekom rane trudnoće, ali rijetko mogu izazvati pobačaj nakon prvog tromjesečja. 

Pobačaj

Najčešći razlog pobačaja u prvom tromjesečju je fetus s kromosomskim abnormalnostima. Drugi razlozi uključuju genetske abnormalnosti, infekcije, lijekove, utjecaj hormona, abnormalnosti strukture maternice i imunološki poremećaji. Ne postoji način na koji bi se mogao predvidjeti pobačaj niti način na koji bi se mogao spriječiti. Nakon pobačaja najčešće se savjetuje odmaranje i izbjegavanje seksualnih odnosa. Negativni simptomi pobačaja, osim gubitka djeteta na koje treba na vrijeme reagirati su dugotrajno krvarenje, pojaćavanje bolova, groznica, slabost ili vrtoglavica.

Predležeća posteljica

Jedan je od najčešćih razloga krvarenja u trećem tromjesečju trudnoće. Problem nastaje kada posteljica naraste na donjem dijelu maternice i prekrije prolaz na grliću maternice. Kad posteljica na taj način promijeni položaj, liječnici najčešće savjetuju ležanje i mirovanje kao i izbjegavanje spolnih odnosa i stresnih aktivnosti. Ako se ovaj problem ne riješi prije kraja trudnoće, carski rez je obavezan. Ponekad, ako je ovaj problem dijagnosticiran dovoljno rano, posteljica će se pomaknuti kako se maternica povećava. Ako trudnica nastavi krvariti može očekivati da će joj liječnik propisati lijekove protiv preuranjenih trudova, ali i stereoide kako bi dijete ubrzano i dovoljno razvilo pluća u slučaju potencijalnog preuranjenog porođaja.

Abrupcija – prijevremeno ljuštenje posteljice

U otprilike 1% trudnoća, posteljica se ljušti i odvaja od zida maternice i krv se nakuplja između posteljice i maternice. U ovom slučaju je jako bitno što ranije otkriti problem jer u suprotnom najčešće rezultira gubitkom bebe jer ona iznenada gubi kisik. Također, u ovom slučaju je i povećan rizik od velikog krvarenja.

Ruptura maternice

Ako postoje oslabljeni mišići na području maternice nastali zbog prethodne operacije poput carskog reza ili odstranjenja slijepog crijeva, ovo područje može se jednostavno “otvoriti” za vrijeme trudnoće i beba može završiti u maminu abdomenu. U ovom slučaju koji u životnu opasnost stavlja i majku i bebu, treba izvršiti hitan carski rez.

Izvanmaterična trudnoća

Embrij se “nastani” izvan maternice, najčešće u jajovodu. Može biti iznimno opasno za majku ako embrij nastavi rasti i izazove puknuće jajovodne cijevi. Zbog sigurnosti trudnice, ovakva vrsta trudnoće se ne smije nastaviti i nužno ju je prekinuti.

Molarna trudnoća (grozdasta potajnica)

Ovo je iznimno rijetko stanje. Nakon oplodnje umjesto normalnog embrija nastaje patološka masa. U molarnoj trudnoći ne postoji plod koji raste, nego samo nešto nalik nenormalnoj posteljci. Unatoč tome možete imati klasične trudničke simptome. Bezoblična masa mora biti uklonjena isisavanjem ili kiretažom.

Vasa previa

Rijetko stanje nastalo kad krvne žile fetusa u pupčanoj vrpci ili posteljici, a koje sudjeluju u bebinu krvotoku, ukrste na mjestu otvora grlića maternice. Tijekom porođaja one mogu puknuti čime beba iznenada gubi kisik i počne krvariti. Ovo stanje obavezno se mora detektirati prije porođaja. U najvećem broju slučajeva liječnici porođaj obavljaju carskim rezom.