Učenici iz Finske su, kako pokazuju istraživanja posljednjih godina, među najboljima u Europi. Najveći dio zasluga za status vodeće nacije ne pripada samim učenicima – već njihovim učiteljima. Dok se ostatak Europe pita što je recept uspjeha obrazovnog sustava ove zemlje, Finci kažu da tajne uopće nema. Recept je naime prilično jednostavan.

Prema njemu bi učenici trebali osjećati poštovanje. Miikka Paajanen predaje već deset godina u jednoj osnovnoj školi na istoku Helsinkija. No on usprkos tome svojim učenicima tijekom nastave nastoji ostaviti puno slobodnog prostora. CIlj mu je naučiti ih slobodno razmišljati i učiti, a ne samo ponavljati ono što učitelj kaže. Na taj način, kako kaže, djeca nauče i preuzimati odgovornost: „Rado radim s djecom, s ljudima koji imaju svoju volju i svoje ja. I mogu odmah vidjeti ima li moj rad smisla, tako da djeca zaista nešto mogu naučiti. To su moje male osobne pobjede”

Finske škole slove u Europi kao uzor

U obrazovnim studijama OESS-a finski učenici su uvijek među najboljima. To je svakako i posljedica angažmana učitelja. A dobra plaća i premije su jedan od razloga njihove visoke motiviranosti. Miikka Paajanen svakog mjeseca za svoj dodatni angažman dobiva novčani bonus: „Nije to mnogo, možda stotinjak eura. Ali to je za mene znak da me moji nadređeni, ali i roditelji, smatraju dobrim učiteljem, a to mi je vrlo važno”, priča on.

U Finskoj ne postoji manjak nastavnika kao u ostalim europskim zemljama. Sveučilišta mogu birati među najboljim maturantima jer mnogi žele postati nastavnici. Predavati na školi je u Helisnkiju isto tako cijenjeni posao kao i posao liječnika ili odvjetnika.

Dva pokolja koja su se prošle godine desila na finskim školama su još dodatno senzibilizirala svijest građana o tomu koliko je važno zanimanje nastavnika. Niina Halonen predaje u jednoj srednjoj školi u helsinškom predgrađu. Ovdje žive mnogi useljenici, mnoge obitelji s nižim primanjima. I ona dobiva premiju jer se brine oko učenika kojima škola ne ide baš najbolje. Odnedavno drži i tečajeve suzbijanja nasilja: „Nakon tih dviju tragedija smo svi postali osjetljivi na tu temu. I djeca strahuju da bi se takvo što i ovdje moglo dogoditi. Zato nam i dojavljaju ako primjete da se neki učenik ponaša čudno ili surfa po čudnim stranicama na internetu. I mi učitelji pazimo na to da nema mobinga. Postali smo mnogo pažljiviji”, priča učiteljica.

Učenice preuzimaju različite uloge i tako uče kako izgraditi međusobno povjerenje. Za svoj dodatni angažman ova učiteljica prima mjesečno i do 400 eura više. Miikka Paajanen je na svojoj školi organizirao neku vrstu malog ekološkog poduzeća. Tako djeca uče kako se pravilno odvaja otpad. I taj angažman se dodatno nagrađuje. Direktorica škole svoje nastavnike ocjenjuje svake godine. Ona ministarstvu prosvjete predlaže pet najboljih nastavnika koji su zaslužili premiju: „Ocjenjujem sposobnost rada u grupi kao i nastavne metode. Učitelji dobivaju ocjene od 1 do 5″, upućuje ona. To motivira – što primjećuju i učenici:

„Meni se sviđa kako on predaje jer ne moramo cijelo vrijeme mirno sjediti i puno naučimo.”

„Ja rado idem u školu. Prilično je raznoliko, a mislim da je i učiteljima zabavno.”

Posebice Miikki Paajanenu. Učitelj je za njega, kako kaže, još uvijek zanimanje iz snova. A premija mu pomaže da zaboravi ponekad naporne trenutke u učionici.

Autori: Ruth Reichenstein / N. Kreizer
Izvor: Deutsche Welle