Kad dođe hladno vrijeme, često vidimo osnovnoškolce na pragu tinejdžerske dobi kako u laganim jaknicama, platnenim tenisicama, bez potkošulja, kapa i rukavica, hodaju u školu ili se vrzmaju po gradu. Starije osobe zabundane u svoje kapute stresu se kad vide djevojčicu u kratkoj jaknici gotovo golih bubrega. Tresu se i roditelji koji ponekad s klincima vode pravi rat oko toplog odijevanja.

Kad bi pitali klince i klinceze zašto hodaju prelagano odjeveni, odgovori bi vjerojatno varirali od “Ne znam” do “Želim izgledati cool” ili “Nije mi hladno”. Isto tako, vjerojatno bi bilo izvlačenja na račun drugih tj. pokazivanja na druge koji to isto rade. Većinu vremena, klinci doista krivo procjenjuju temperaturu i uglavnom misle da im neće biti hladno.

Svaka majka zgrozit će se kad vidi svoju 12-godišnjakinju kako se spremila u školu u kraćoj suknji i običnim najlonkama. Djeci na pragu tinejdžerske dobi treba prepustiti neke odluke, pa tako i one o izboru odjeće. To se zove osamostaljivanje i odrastanje, ali malo koji roditelj će pristati na te uvjete ako odluke tinejdžera uključuju i moguće negativne posljedice.

Ponekad su djeci debele jakne i kaputi jednostavno prevelika gnjavaža te im smetaju u njihovoj dinamičnoj svakodnevici. U jaknama se osjećaju glomazno i nespretno. Ponekad će prihvatiti kapu, ali šal ih obično smeta i guši. Rukavice, pak, uvijek negdje izgube te je bolje da ih ni nemaju. Ionako je više cool držati ruke u džepovima. Kada treba birati između čizmi i tenisica, ove druge uvijek imaju prednost, pa čak i ako se smoče na snijegu i kiši. Dječaci su posebno “alergični” na čizme, pokazuje iskustvo roditelja.

Carleton Kendrick, obiteljski terapeut iz Massachusetsa kazao je kako starijim osnovnoškolcima i tinejdžerima nošenje debelih i podstavljenih jakni, rukavica, kapi, čizmi (osim ako ih djevojčice ne smatraju modernima) znači da cijelom svojom pojavom vrište – ja sam štreber, mamina maza, “seljak” i nisam cool!

Roditelji mogu trpjeti takvo stanje, naravno, ako ono ne znači dobivanje ozeblina. Sve zapravo ovisi o tome, koliko je temperatura zapravo niska. Rasprava oko tople odjeće je bitka u kojoj će vjerojatno ionako pobjediti potreba da se bude cool. Mame i tate ne mogu kontrolirati djecu kada odu od kuće, pa je bilo kakvo prisiljavanje besmisleno. Kada klinci uokolo moraju nositi dodatke koje ne žele, obično se događa da u jednoj sezoni izgube barem tri para rukavica, tri kape i tri šala. Ukoliko popustite njihovim željama, nikako im ne propustite spomenuti da je zapravo glupo smrzavati se zato da bi netko drugi mislio da su cool.

Ako je “proljetni” stil odijevanja za vas ipak previše, uvedite svoja pravila. U konačnici će vam se isplatiti. Pokušajte napraviti neki kompromis i pronaći zajedno s djetetom zimsku odjeću i opremu koja je topla, a opet cool. Ima raznih smiješnih vunenih kapica i muških čizmi koje izvana ničim ne odaju da su iznutra podstavljene krznom.  

To što se smrzavaju neće ih naučiti ničemu. Čini se da hladnoću doista dobro i podnose. U svakom slučaju puno bolje od nas odraslih. Tek kad se pojave posljedice (prehlada, bolovi u mišićima, upale mjehura i sl.) možda nauče kako je biti utopljen ipak najviše cool.

(JK)