Nekada je za siguran posao bilo dovoljno završiti dobru školu, a fakultet je svakako bio dodatna prednost. No, današnje vrijeme ubrzanog razvoja i tehnologije, pred djecu stavlja sve više izazova. Tako je potrebno i pomno razmisliti i odabrati u kojem će se smjeru kretati njihovo obrazovanje i koja su zanimanja tražena. S obzirom da državne institucije to ne prate, niti imaju strategiju, niti usklađuju upisne kvote sa stvarnim potrebama tržišta rada, a obrazovni sustav ih nikako ne priprema na svijet rada koji se mijenja brže nego ikada, čini se kako roditelji moraju sami preuzeti usmjeravanje djece kad su poslovi budućnosti u pitanju.

Velik broj poslova koji su prije tek desetak godina doživjeli ekspanziju, već sutra možda – neće postojati. Stručnjaci s područja ekonomije, financija i tehnološkog razvoja posljednjih nekoliko godina udružili su snage kako bi sastavili popis poslova koji bi se mogli okarakterizirati kao „zanimanja budućnosti“. I dok je za neke grane već bilo jasno kako će se sve više širiti, tu su i neka zanimanja koja još niti ne postoje, no već sada je potrebno dječje obrazovanje usmjeravati upravo u tom pravcu.

Zanimanja koja neće nestati

U moru karijera koja uključuju modernu tehnologiju, još uvijek se može naći poneko koje je već dulji niz godina dobro poznato, ali za koje se sa sigurnošću može reći kako nikad neće zastarjeti. Za početak, tu su radna mjesta vezana za obrazovanje, što se svakako odnosi na učitelje/učiteljice. Pogotovo u nižim razredima osnovnih škola. Iako se obrazovni sustav konstantno mijenja, zaista je teško da će se mijenjati i njegovo funkcioniranje u prvim godinama školovanja mališana. Tehnologija će olakšavati prezentaciju sadržaja učenicima, ali još dugo će nam trebati učiteljice i učitelji da djecu usmjeravaju kroz učenje i odgajaju ih.

Još jedna grana posebno je atraktivna, ali i nezamjenjiva. Riječ je o zdravstvu, a tu spadaju svi – od medicinskih sestara do specijaliziranih liječnika. Od poslova za koje je potrebno visoko obrazovanje tu su još ekonomski analitičari te stručnjaci iz područja prehrane, poput nutricionista za kojima je potražnja posljednjih nekoliko godina sve veća.

Od poslova za koje nije potrebno sveučilišno obrazovanje, kao iznimno tražena navode se zanimanja kao što su električari, vodoinstalateri i radnici na gradilištima. Koliko god tehnologija napredovala, u idućim godinama nije realno za očekivati kako će navedena zanimanja jednostavno izumrijeti.

Nove tehnologije i nova radna mjesta

Posljednjih dvadesetak godina svjedočimo ekspanziji inovacija u svijetu tehnologije. Pametni telefoni i prijenosna računala koja su nekad bili gotovo nezamislivi, sada su dio svakodnevnice. Djeca su od malih nogu navikla služiti se računalom te komunicirati putem mobilnih uređaja. I dok se često vode debate koja je dob primjerena za kupnju računala ili mobitela mališanu, jedna se činjenica ne može poreći – moderne tehnologije ušle su u svaku poru današnjeg društva i tu će i ostati.

Razvoj tehnologije je, osim povezanosti cijelog svijeta, za posljedicu imao i otvaranje novih radnih mjesta. Kompjutorski stručnjaci utrli su put sasvim novoj grani poslova za koju je iz dana u dan sve veća potražnja. Izrada aplikacija, programiranje i digitalni marketing samo su neki od polja čiji stručnjaci posljednjih godina imaju pune ruke posla. Rješavanje „problema“ na području računarstva nikad nije bilo unosnije, a uz malo kreativnosti i znanja moguće je razviti aplikacije koje će danas u veoma kratkom roku naći put do velikog broja ljudi diljem svijeta.

Ove moderne tehnološke grane povukle su za sobom još jednu grupu zanimanja koja spadaju u takozvanu kreativnu industriju. Radi se o grafičarima, dizajnerima, ilustratorima, fotografima, copywriterima, producentima i umjetnicima svih vrsta koji sudjeluju u izradi vizualnih proizvoda i u svim poslovima vezanim za vizualnu komunikaciju.

Radna mjesta u nastanku

Istraživanja provedena na području zapošljavanja pokazala su kako se u idućih dvadesetak godina očekuje otvaranje radnih mjesta koja do sada nisu niti postojala. Vezana su uglavnom za područja robotike, a kao posebno atraktivno zanimanje spominje se – reciklaža, točnije dizajn predmeta iz otpada. Za ovo zanimanje ističe se kako će biti i prijeko potrebno, s obzirom na količinu otpada na Zemlji, kao i klimatske promjene koje se zbog njega ubrzano događaju.

Iako za ta i slična zanimanja za sada ne postoji formalno obrazovanje, stručnjaci tvrde kako je moguće već sada implementirati neke njihove segmente u obrazovanje, kako bi djecu pripremili na njihovu pojavu u budućnosti.

Obrazovanje koje ne prati trendove

I dok se kao primjer kvalitetnog obrazovanja već godinama pri samom vrhu nalaze skandinavske zemlje, čini se kako Hrvatska i dalje „kaska“ na ovom polju. Tehnologija svakog dana sve više napreduje, što se ne može reći i za sustav obrazovanja u Lijepoj našoj. Na području osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja tek je posljednjih nekoliko godina vidljiv napredak koji uključuje uvođenje informatike kao obaveznog predmeta u kurikulumu. No, to povlači i još jedan problem koji se tiče informatičke opremljenosti. Ruralna područja i dalje su često zakinuta u odnosu na veće gradove. Škole u gradovima nerijetko su mnogo bolje opremljene za rad na računalima.

Što se visokog obrazovanja tiče, pozitivan pomak niti tu nije u potpunosti ostvaren. Ne uzimajući u obzir fakultete specijalizirane za nove tehnologije, ostatak rijetko svojim studentima nudi kolegije vezane za nove tehnologije. Stručnjaci diljem svijeta ističu kako bi za bilo koje zanimanje ovo trebao biti standard, prvenstveno zato što se tehnologija danas uspjela implementirati u gotovo sva radna mjesta.

Usmjeravanje mališana

Iako obrazovni sustav u Hrvatskoj možda nema sve uvjete za stvaranje stručnjaka iz područja poslova budućnosti, to ne znači da roditelji svojim odgojnim metodama mališana ne mogu pripremiti na iste. Za koje god zanimanje da se jednog dana odluče, i dalje će im trebati neke od osnovnih vještina.

Za početak, usadite mališanu želju za učenjem novih stvari i svakodnevno potičite njegovu znatiželju. Naučite ga i kvalitetnom komuniciranju s ljudima u njegovoj sredini. Dijete koje je od malih nogu naučeno na pristojnost i lijepo obraćanje drugima, taj obrazac će gotovo sigurno „preslikati“ i na razgovoru za posao jednog dana. Otvorenost za nova iskustva isto je veliki plus, te će upravo ova osobina potaknuti istraživanja i na poslovnom planu.

Zapamtite, koliko god novi poslovi i tehnologija „uzeli maha“ tijekom idućih godina, jedna se stvar nikada neće promijeniti, a to su upravo socijalne vještine. Tko god uspješno ovlada njima, zasigurno će imati i više prilika u budućem obrazovanju i na poslovnom planu.