Mnogi znanstvenici, čak i kada ostvare međunarodne karijere svojim istraživanjima i postignućima, često kažu da su sve to postigli zato što su zauvijek ostali djeca, igrali se novim idejama i eksperimentirali. Osnovna značajka svih znanstvenika također je to što oni nikada ne prestaju postavljati pitanje “Zašto?”. Baš kao djeca. Biti znanstvenik predivan je poziv, jer znanstvenici rade za boljitak i napredak društva. Stoga upoznajte djecu sa znanošću i zainteresirajte ih. Možda se rodi ljubav koja će imati značaj za cijeli svijet.

Roditeljima je vrlo teško uvjeriti svoje školarce da učenje može biti zabava. Iako ne mogu kontrolirati procese učenja u školi i utjecati na to da oni budu zabavniji i interesantniji, svaki roditelj može s djetetom slobodno vrijeme iskoristiti da ga upozna sa znanošću. To može početi još u predškolskoj dobi. Što ranije se dijete susretne s osnovnim principima znanosti, lakše će i brže učiti i razumijevati kako funkcionira svijet oko nas te možda ponuditi inovativne ideje i rješenja kako taj svijet učiniti boljim. Potreba za stručnjacima i znanstvenicima iz različitih područja, a posebno iz medicine, energetike, ekologije i informatike, je u porastu.

Čak i ako sami niste upoznati s osnovnim principima znanosti, ne brinite. Ne trebate biti Nikola Tesla ili Isaac Newton kako biste usmjerili pažnju djeteta na znanstvene discipline.

Djeca su po prirodi znatiželjni istraživači. Oni žele okretati kamenje kako bi vidjeli što se ispod njega skriva, oni vole rastavljati igračke ili uređaje da vide od čega se oni sastoje, vole istraživati prirodu i ispitivati kako bi nešto funkcioniralo u nekom drugom obliku ili sustavu.

Sve što roditelji trebaju je poticati takvo ponašanje i taj interes kod svojih mališana.

Samo za primjer, roditelji se ne bi trebali zadovoljiti činjenicom da njihova djeca samo konzumiraju modernu tehnologiju, već bi ih trebali potaknuti da kroz igru i sami dizajniraju, crtaju, modeliraju, dodaju nove inovativne elemente, novu uporabnu vrijednost.

Kako to učiniti?

EKSPERIMENT
U svome domu napravite mali laboratorij. Na internetu možete pronaći mnoštvo jednostavnih eksperimenata s raznim kućnim sastojcima (soda bikarbona, sol, led, mineralna voda), za koje vam neće trebati nikakvi dodatni financijski izdaci. Kako bi vaši eksperimenti bili sigurni i uspješni, držite se pažljivo svih instrukcija. Jednom tjedno, možda najbolje za vikend kada imate više vremena, osmislite obiteljsku “laboratorijadu” ili “eksperimentijadu”. Ovdje su samo neki linkovi na kojima možete pronaći upute za kućne eksperimente: www.ScienceBob.com, Kućni eksperimenti 

UČENJE KROZ ZABAVU
Uzbudljive emisije na raznim televizijama, knjige i filmovi koji promiču znanost kroz razne akcijske i zabavne radnje glavnih junaka, mogli bi zainteresirati vašeg mališana za znanost. Dobar primjer su crtići Dora istražuje, Dexterov laboratorij, Bilo jednom ljudsko tijelo (RTL Kockica), emisija Mali znanstvenici (RTL Kockica), Šereni vremeplov (HTV). Voditelji i idejni tvorci Fora radionica iz Zagreba napravili su zanimljivu slikovnicu “Fora znanstveni eksperimenti iz ludog laboratorija dr. Sovice”. Slikovnica dolazi s kemijskim setom i nudi 12 zabavnih eksperimenata za najmlađe.
U svijetu je trenutno vrlo popularan serijal knjiga “Nick and Tesla” o dva brata 11-godišnjaka, koja koriste znanost i elektroniku kako bi razriješili razne misterije. Tu su i enciklopedije za nove generacije iz serije DOKEO koje objašnjavaju djeci kako rade pojedini uređaji, vozila, mašine i slično.

IZLET
Svaki sunčani dan prilika je da dijete približimo prirodi. U prirodi će najbolje vidjeti kako je sve u našem svemiru povezano i da su prvi zakoni koje trebamo naučiti zakoni prirode. Kada ste u prirodi, osim uživanja u njezinim ljepotama, pokušajte djecu potaknuti da vam ispričaju što su naučili o rijekama, potocima, šumama, pticama, cvijeću, o klimi, o oblacima i slično. Čak i ako još nisu učili, možete ih potaknuti na maštanje i igru u kojoj će trebati objasniti što oni misle zašto nastaju oblaci, zašto je more plavo, zašto na jesen pada lišće i slično. Čak i ako odgovori nisu točni, djecu se potiče na razmišljanje, na kreativnost, poboljšavaju im se verbalne vještine, uče rješavati probleme i kritički misliti. Kada dođete kući, zajedno možete potražiti točne odgovore o temama o kojima ste pričali i dodatno diskutirati.
Osim izleta u prirodu, iskoristite i razne radionice za malene buduće znanstvenike kada na njih naiđete. Zanimljivi mogu biti i odlasci u muzeje koji i kod nas nude sve više interaktivnih programa i radionica za djecu.

I ne kraju, ne zaboravite da je znanost svuda oko nas. Ne morate nigdje ići kako biste djecu potaknuli da o znanosti razmišljaju. Čak i uobičajena svakodnevica može biti pretvorena u niz “znanstvenih” otkrića. Kada miksate biskvit za kolač, događa se svojevrsna kemija, kada se češljate događa se fizika, kada reciklirate smeće događa se ekologija… Gotovo sve što radimo u jednom danu dio je neke znanosti. Ključ je u tome da se educiramo i pripremimo kako bi tu znanost što maštovitije prenijeli djeci i pokazali im da učenje može biti itekako zabavno i primjenjivo.

Foto: Fora radionice